Корисник:Sofijanov/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Наутички туризам у општини Ковин је грана туризма која има највећи потенцијал за развитак у општини. Јужну границу општине чини река Дунав у дужини 46 километара. У самом граду Ковин, налази се рукавац Дунава, Дунавац, у ком се налази пристаниште. Пристаниште је капацитета до 200 везова, а обезбеђује га чуварска служба.[1]


Дубина Дунава код Ковина износи 3-18 метара, што омогућава безбедну и сигурну пловидбу. Наутичка туристичка понуда у овој општини укључује следеће опције:

Пловидба ковинском шајком[уреди | уреди извор]

Туристичка организација општине Ковин у понуди има пловидбу Дунавом шајком. Шајка је капацитета до 12 особа и пловидба се најчешће организује од пристаништа у Ковину до Смедеревске тврђаве, али могуће је имати и други пловидбени ток. У зависности од временских услова, пловидба траје најмање сат времена. Пловидба може бити културног, научног, историјског карактера, као и забавног. Општина у понуди има две шајке. [2]

Жарковачка ада[уреди | уреди извор]

Жарковачка ада је острво у општини Ковин. На Жарковачку аду могуће је доћи сопственим пловилом. Острво је речног постанка и станиште је многих животиња. Поред наутичког, развијени облици туризма су и рекреативни, ловно-риболовни, авантуристички и др. [3]

Плажа „Рај” Гај[уреди | уреди извор]

Плажа „Рај” налази се 18 километара од града Ковина и 65 километара од Београда. Налази се на рукавцу Дунава дугом 7 километара. На плажи „Рај” развијен је мотонаутички туризам, због постојања мотонаутичког клуба. Поред могућности коришћења сопствених пловила, у мотонаутичком клубу могуће је изнајмити скутере, чамце и педалине.

Плажа је шљунковита, те је развијен и купалишни туризам. [4]

Језеро Шљункара[уреди | уреди извор]

Језеро Шљункара налази се 2.5 километара источно од Ковина. Језеро одликује пешчано-шљунковита плажа, прозирна вода и богатство разноврсном фауном. Језеро нуди услове за пловидбу, те је у периоду од маја до октобра развијен наутички туризам мањег обима. [5]

Језеро Провала[уреди | уреди извор]

Језеро Провала налази се на левој обали Дунава, око 7 километара од села Плочица.[6]Језеро је речног настанка, највећа ширина је 500 метара, а највећа дубина је 10 метара. Због богатства рибом, развијен је риболов.

Наутички туризам огледа се у виду доласка туриста чамцима и другим мањим пловилима како би се бавили ловом, риболовом, научним истраживањем и фотографијом.

У самом граду Ковину налази се најдужа макета Дунава у Србији која приказује могућност пловидбености и развоја наутичког туризма у овој општини.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Admin. „Ковин - град на Дунаву”. Туристичка организација општине Ковин (на језику: српски). Приступљено 2023-12-18. 
  2. ^ Admin. „Ковин - град на Дунаву”. Туристичка организација општине Ковин (на језику: српски). Приступљено 2023-12-18. 
  3. ^ Admin. „Ковин - град на Дунаву”. Туристичка организација општине Ковин (на језику: српски). Приступљено 2023-12-18. 
  4. ^ Admin. „Плажа "Рај" Гај”. Туристичка организација општине Ковин (на језику: српски). Приступљено 2023-12-18. 
  5. ^ Vojvodine, Turistička organizacija. „JEZERO”. Vojvodina Travel (на језику: енглески). Приступљено 2023-12-18. 
  6. ^ Admin. „Језеро Провала”. Туристичка организација општине Ковин (на језику: српски). Приступљено 2023-12-18. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Крста Пашковић (2020), Основе Наутичког туризма и наутички потенцијали Србије
  • Форум Нови Сад (1979), Подсетник о пловидби на рекама и морима

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Туристичка организација општине Ковин

Удружење туристичких новинара Војводине, Ковин - Пламен град

Јужнобанатски управни округ

Пловидбене карте Дунава