Корисник:Stoimenovs/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије
Цвећарка себу

Цвећарка себу је мала птица певачица. Својствена је острву Себу које се налази на Филипинима. Почетком 20. века, ова врста се сматрала изумрлом, међутим поново су пронађени њени трагови 1992. године у малом делу кречњачке шуме у заштићеном пределу Централног Себуа. Од тада је пронађена на још три локације, односно у шуми Нуг-ас у Алкоју, на планини Лантој у Аргау и шумама Далагуете. Ова четворобојна птица обично нарасте до 11 или 12 центиметара. Мужјака карактерише велика, троугласта, гримизна до црвенкастоцрвена мрља. Код женки врх је браон. Цвећарка себу једе ситно воће и биљке имеле и углавном је активна ујутру како би избегла агресивније птице. Упркос покушајима да се заштити њено станиште, оно је и даље критично угрожено због нелегалне сече.

Опис[уреди | уреди извор]

Ова четворобојна птица обично нарасте до 11 или 12 центиметара. Мужјака карактерише велика, троугласта, гримизна до црвенкастоцрвена мрља. Доњи део леђа је окер боје са зеленим нијансама. Леђа, врат, глава, крила и реп су сјајно плаво-црне боје. Доња страна је бледо жута. Брада, средина стомака, пазуси,предео испод репа и испод крила су беле боје. Рубови су замагљено светло маслинасти.

Код женки врх је браон. Глава је избледело маслинаста, а леђа, покривна пера и секундарни део крила су испране маслинасте боје.Теме је скоро у потпуности маслинастожуто. Доња страна је бела са благим сивим маслинасто-жутим нијансама које су светлије према средини груди и стомака. Доња покривна пера, рамена и унутрашња пера су беле боје.

Статус[уреди | уреди извор]

Цвећарка себу је критично угрожена птица. Почетком 20. века, ова врста се сматрала изумрлом, међутим поново су пронађени њени трагови 1992. године у малом делу кречњачке шуме у заштићеном пределу Централног Себуа. Од тада је пронађен на још три локације, односно у шуми Нуг-ас у Алкоју, на планини Лантој у Аргау и шумама Далагуете. Сматра се да је друго могуће станиште за ову врсту птице у Малабујоку. Процењује се да данас постоји између 85 и 105 јединки ове врсте[1].

Станиште[уреди | уреди извор]

Познато је да цвећарка себу насељава шуму Табунан, шуму Бабајунган у Далагуетеу и шуму Нуг-ас у Алкоју на острву Цебу на Филипинима[2]. Ова птица се обично налази у затвореним шумским крошњама и близу цветних или плодних биљака; ове области се налазе у унутрашњости и периферији шума[2].

Исхрана[уреди | уреди извор]

Цвећарка себу једе мале плодове и биљку имелу да би добила енергију; биљке имеле су идеалне за многе птице у Себуу јер их има у изобиљу и дају плодове и цветове на месечном нивоу[3]. Имела карактеристична за острво Цебу, Lepeostegeres cebuensis, којом се ова врста птице храни, разликује се од других честих врста имеле по гребенима наранџасто-браон љускица и по младим листовима[3].

Понашање[уреди | уреди извор]

Док већина дневних птица има тенденцију да буде активна веома рано ујутру, цвећарка себу се разликује[4]. Пошто ову врсту малтретирају друге агресивне птице, активна је између 9.00h и 13.00h[4]. Када се храни, брзо одлети до жељене цветнице, нахрани се па затим одмах одлети. Иако се ова врста може ретко чути, њен зов сличан је зову пигмејске цвећарке[4].

Претње за врсту[уреди | уреди извор]

Цвећарка себу је тренутно категорисана као критично угрожена врста на IUCN црвеној листи[5]. Од 2019. године, сматра се да су неке од главних претњи по ову врсту крчење шума, лов и ширење инфраструктуре[4]. Претња највећег интензитета укључује крчење шума у ​​сврху развоја пољопривреде и прикупљања ресурса од стране локалних сељана у шуми Табунан; крчење шума озбиљно смањује доступну храну, склониште и станишта за размножавање[4]. Следећа претња критичног нивоа укључује развој путева, у шуми Нуг-ас у Алкоју, што доводи до озбиљне фрагментације станишта[5]. Лов у региону идентификован је као претња ниског нивоа. Друге претње нижег нивоа могу укључивати инвазивне врсте, рударство, климатске промене (нпр. поплаве и олује)[5][4].

Очување врсте[уреди | уреди извор]

Станиште цвећарке цебу је смањено на 1000 хектара[2]. Тренутни напори за очување обухватају свест о очувању биодиверзитета, рестаурацију станишта, управљање биодиверзитетом и заштиту Заштићеног предела Централног Себуа и успостављање критичног станишта[5][4]. Шума Табунан се налази унутар граница Националног парка Централни Себу; међутим, повећано је нелегално коришћење шумских ресурса Табунана[4]. Заштитници природе залажу се за спровођење програма образовања и подизања свести у Себуу, пошто локални мештани у великој мери доприносе смањењу станишта и исцрпљивању ресурса[5][4].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Birdlife Species Factsheet”. 
  2. ^ а б в Guy C. L. Dutson , Perla M. Magsalay и Rob J. Timmins (11. 05. 2010). „The rediscovery of the Cebu Flowerpecker Dicaeum Quadricolor, with notes on other forest birds on Cebu, Philippines”. https://www.cambridge.org/. Приступљено 25. 12. 2021.  Спољашња веза у |website= (помоћ)
  3. ^ а б PELSER, PIETER B.; NICKRENT, DANIEL L.; REINTAR, ANDREW R. T.; BARCELONA, JULIE F. (2016). Lepeostegeres cebuensis (Loranthaceae), a new mistletoe species from Cebu, Philippines. Phytotaxa. doi:https://doi.org/10.11646/phytotaxa.266.1.8 Проверите вредност параметра |doi= (помоћ). 
  4. ^ а б в г д ђ е ж з „Cebu Flowerpecker”. EDGE of Existence (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-25. 
  5. ^ а б в г д „IUCN Red list of Threatened Species: Dicaeum quadricolor”.