Корисник:TijanaJokic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Tijana Jokić[уреди | уреди извор]

Tijana Jokić (Beograd, 30. avgust 1978.) srpska je pesnikinja. Piše pesme na ruskom jeziku, a zatim ih prevodi na maternji srpski. Sve objavljene zbirke pesama prevedene su i na engleski jezik.

Biografija[уреди | уреди извор]

Završila je Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu 2003. godine. Kao doktor stomatologije radila je do 2011. godine.

Ubrzo posle toga počinje samostalno da uči ruski jezik, što joj je oduvek bila želja, koja je konačno počela da se ostvaruje.

Nakon nekoliko godina, sasvim neočekivano, napisala je svoju prvu pesmu na ruskom jeziku "Когда нибудь" ("Jednom"). Posle toga sve pesme piše na ruskom jeziku, a zatim ih prevodi na maternji srpski.

Prvu dvojezičnu rusko-srpsku zbirku pesama objavilo je Udruženje pisaca "Poeta" 2019. godine.

Nekoliko pesama na ruskom i srpskom jeziku objavljeno je u časopisu "Воронежский университет". День поэзии 2020, 2021. godine, Voronjež, Rusija.

Zavičajni je pisac u Vranju, zbog svog porekla.

Od 2008. godine u braku je sa Ilijom Jokićem, koji se bavi slikarstvom, ilustracijama, prevodom na engleski jezik i grafičkim dizajnom.

Zajedno su posvećeni dobrotvornom radu u oblasti umetnosti i kulture.

Prevod svih zbirki pesama sa srpskog na engleski jezik, ilustracije u knjigama, kao i korice radio je Ilija Jokić. Zanimljivo je to što su korice svake knjige zapravo njegove slike.

Bibliografija[уреди | уреди извор]