Пређи на садржај

Корисник:TodorMarkovic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
TodorMarkovic/песак
91_Days_logo
Key visual
ЖанрКрими Драма[1]
ТВ аниме
Режисер Hiro Kaburagi
Продуцент
  • Toshio Iizuka
  • Toshihiro Maeda
Сценариста Taku Kishimoto
Композитор Shōgo Kaida
Студио Шука(Shuka)
Премијерно приказивање 9 Јул 20161 Октобар 2016
Епизоде 12 + 1 OVA
Портал Стрип

"91 дан" је јапанска аниме телевизијска серија коју је анимирао студио Шука. Радња је смештена у време прохибиције у Сједињеним Америчким Државама и прати Ангела Лагусу у његовој потрази за осветом против породице Ванети. Серија је емитована од јула до октобра 2016. године.

Синопсис[уреди | уреди извор]

Прича је смештена у Сједињеним Државама током последњих година прохибиције 1932. године, када је домаћа производња алкохола доминирала на црном тржишту захваљујући италијанској мафији. Ангело Лагуса, младић чија је породица убијена у мафијашком сукобу, тражи освету против породице Ванети, посебно против њиховог Дона, Винсента Ванетија, мафијаша који контролише округ Лоулес и једног од високих чланова Коза Ностре. Након седам година скривања на Средњем западу, после ноћи убиства, Ангело добија анонимно писмо од пријатеља свог оца, што га подстиче да се врати у Лоулес и освети се. Под именом Авилио Бруно, почиње да се инфилтрира у клан Ванети тако што полако склапа пријатељство са Доновим сином, Нером. Међутим, у овој драматичној причи која траје 91 дан, освета рађа нову освету, а убиство може имати драстичне последице. Како ће се Ангело Лагуса и Неро Ванети носити са овим трагичним пољем смрти које су тек почели да сеју?

Ликови[уреди | уреди извор]

Главни ликови[уреди | уреди извор]

Angelo Lagusa (アンジェロ・ラグーザ, Ангела Лагуса)

Avilio Bruno (アヴィリオ・ブルーノ, Авилио Бруно)

Оживела гласом: Такаши Кондо[2] (јапански); Остин Тиндл[3] (енглески)  

Жртва традиционалног сицилијанског злочина. Седам година пре него што је примио писмо, његову породицу је немилосрдно масакрирала породица Ванети. Има жестоку мржњу према убицама своје породице и крио се седам година док није примио анонимно писмо које га је позвало да се врати у Лоулес и освети онима који су одговорни. Познат је по својим бриљантним лукавствима. Покућава да задобије поверење Нера Ванетија како би дошао до његовог оца, да би могао лако да се освети убијајући обоје. Ослонио се на завере других породица како би уништио Ванетије.

Nero Vanetti (ネロ・ヴァネッティ, Неро Ванети)

Оживела гласом: Такуја Егучи[2] (јапански); Ијан Мур[3] (енглески)  

Најстарији син породице Ванети и једна од главних мета Ангела за освету. Има светлу и позитивну личност, вреднује своју породицу изнад свега и никада не прашта издајнике, без обзира на околности. Са очевом болешћу, знао је да ће Галасије искористити прилику да се пробију и униште очеву власт, па је решен да спречи да се то догоди и да породица Ванети остане владајућа породица Лоулеса. Верује у понос породице, одбијајући да попусти пред Орковима или Галасијама без обзира на све, ако захтевају нешто што ће понизити његову породицу. Касније преузима место Дона породице Ванети од свог оца Винсента, јер доказује да може боље водити породицу од свог оца.

Ванети Породица[уреди | уреди извор]

Породица Ванети потиче из Савока, Сицилије. Када је Винченцо Ванети емигровао у САД, због економске кризе, мање снаге, санјао је о изградњи империје којима ће владати. Постао је "Made" у породици Морено путем Ганца Аларија. Служио је под Моренима годинама, који су имали округ Лоулес и запад Чикага у својим рукама, али Морени и Галасије се нису слажили једни са другима, и Винсент је искористио прилику да повећа своју моћ договоривши се са Галасијама тајно са помоћу Аларија, али је књиговођа породице Морено, Теста Лагуса, сазнао за ово. У априлу 1925. године, Винсент је убио Дона Морено и Лагусе како би спречио да информације протекну. У последњих неколико година, Ванети су били најстрашнија и најпоштованија породица поред Галасија, али са Винцентом који се разболева, Оркови су почели да се подижу, а то је довело до почетка распада Ванети организације.

Vincenzo Vanetti (ヴィンセント・ヴァネッティ, Винћенцо Ванети)

Оживела гласом: Казухиро Јамаџи[2] (јапански); Џереми Шварц[3] (енглески)  

Крстни отац породице Ванети, познат као Винсент Ванети. Винсент је религиозан и традиционалиста који цени своју породицу изнад свега осталог. Веома је паметан и пажљив, познат је као "Човек који влада Лоулесом из сенке". Воли оперу и санја да изгради луксузно позориште за неуспевање. Ипак, без мафијашког рата, он је немилосрдан човек, али када је у питању оно што жели, он је неустављив. У последњој деценији био је најстрашније и најпоштованије лице Лоулеса, али је његова болест оштетила његову моћ и у Лоулесу и у Ла Коза Ностри.

Constanzia Vanetti (コニー・ヴァネッティ, Констанзија Ванети)

Оживела гласом: Масака Јорино (јапански); Џесика Кавана (енглески)  

Супруга Винсента Ванетија и мајка Нера, Фиоа и Фратеа, позната као Кони. Умрла је од непознате болести када је Неро имао 10 година. Видећи како његова деца губе мајку, Винсент је себи обећао да ће им обезбедити добар живот (ово је био један од разлога који су навели Винсента да изда свог Дона и преузме његову власт).

Орко Продица[уреди | уреди извор]

Дон Орко је некада био члан породице Морено, али су га одређене ситуације натерале да се одвоји од њих. Од тада је постао још један мафијашки бос који је улице Лоулеса учинио крвавим стазама. Не само да су богати, већ њихово име тера људе да страхују за своје животе. Тактика, бес, престиж и планови које је тешко пратити могу се наћи у овој насилној криминалној организацији.

Orco (オルコ, Орко)

Оживела гласом: Чафурин[2] (јапански); Р. Брус Елиот[3] (енглески)  

Шеф породице Орко. Изузетно похлепан човек који обожава лазање. Орко је неустрашив и лукав Дон. Он је првобитно започео сукоб између њега и Ванетија крађом њихове трговачке руте, али је сукоб појачао убиством Тронка. Користећи Фанга, Дон Орко је планирао да убије Нера Ванетија како би постигао примирје између његове организације и фракције Ванетија, коју предводи Фрате, али је тада Фанго постао терет. Свој крај дочекује од руке Фанга и бива поједен од стране својих извршилаца, у складу са договором њега и Нера да тражи заштиту у замену за свргавање Орка.

Fango (ファンゴ, Фанго)

Оживео гласом: Кенџиро Цуда[2] (јапански); Брендон Потер[3] (енглески)  

Члан породице Орко и капорежиме независне групе атентатора. Он је немилосрдан, амбициозан и на ивици психозе, спреман да учини све што је потребно да би добио оно што жели. Уз помоћ Ангела и Нера, свргава Орка, затим га убија, храни његовим телом своје извршиоце и постаје шеф организације узурпацијом. Жели рецепт за Кортеов напитак "Lawless Heaven" јер је намеравао да се обогати с предстојећим крајем прохибиције. Склапа договор с Кортеом, који покушава да побегне од сукоба; штитио би Кортеа све док му овај да рецепт и локацију Нера. Али када Скуза обезбеди рецепт "Lawless Heaven", заплењен од стране ФБИ-а у рацији на Ванетијеву дестилерију, више му није био потребан Кортео. У почетку покушава да убије Кортеа, али се онда одлучује да га остави Ванетијима, које је овај издао. Међутим, пре него што је успео да их обавести, Кортео га убија.

Галасија Породица[уреди | уреди извор]

Чикашки Аутфит контролише подземље Чикага и покушава да захвати Лоулес. њихов сукоб са породицом Морено довео је до завере која је убила Дона Морено и Лагусе и створила криминално царство Ванети које је владало Лоулесом 7 година. Труде се да преврате Ванетије у своје марионете. Породице Ванети и Орко нису довољно јаке да се супротставе њима и често поступају онако како они захтевају.

Galassia (ガラッシア, Галасиа)

Оживео гласом: Хоучу Оцука (јапански); Мајкл Џонсон (енглески).

Глава породице Галасија са седиштем у Чикагу. Безбрижан и понекад весео човек, Галасија је из сенке покренуо све планове преко својих нећака Роналда и Стреге. Након Роналдове смрти, он и његова породица тугују за њим, али касније примају бесплатну испоруку алкохола "Лоулес Хевен" као знак да Ванетијеви не желе да буду његови непријатељи и да желе помирење и могућу сарадњу. Због тога је позван на отварање оперског театра породице Ванети.

Strega (ストレガ, Стрега)

Оживела гласом: Субару Кимура (јапански); Дејвид Валд (енглески) Омиљени нећак Галације и заменик вође, као и Роналдов рођак. Тајно сарађује са Ганцом како би елиминисао и Винсента и Нера. Након смрти свог стрица, убија Ганца из освете, одмах постаје Дон и окончава владавину Ванети клана над Лоулесом.

Ronaldo (ロナルド, Роналдо)

Оживела гласом: Јуичи Накамура (јапански); Дејвид Троско (енглески)

Нећак Галасије и Стрегин рођак. Оженио се Фио у унапред договореном браку који је организовао његов ташта Винсент како би успоставио савез са породицом Галасија. Верује у ауторитет који има као члан породице Галасија, користећи га да би држао друге кланове у Лоулесу под својом контролом. Ослања се на Фратеов страх и жељу за признањем како би контролисао Ванетијеве.

Лагуса Домаћинство[уреди | уреди извор]

Теста Лагуса је био члан породице Морено, још пре Винсента и осталих. Био је изузетно одан свом Дону, који је у то време контролисао све борделе, барове и црно тржиште Лоулеса. Али са Винсентовом издајом и растућим утицајем Галасије, Теста и Морено су убијени од стране Ванетија. Његово једино наслеђе за освету, Ангело, продужава причу о крвопролићу.

Testa Lagusa (テスタ・ラクーザ, Теста Лагуса)

Продукција и издавање[уреди | уреди извор]

Аниме је најављено у марту 2016. године. Режирао га је Хиро Кабураги, а писао Таку Кишимото, с анимациј

ом коју је радио студио Шука. Томохиро Киши дизајнирао је карактере серије, а Шого Каида је компоновао музику. Песма за отварање, "Signal", изведена је од стране ТК из групе Линг Тосите Сигуре, док је песма за завршетак, "Rain or Shine", изведена од стране ЕЛИСЕ. Серија је премијерно приказана од 9. јула до 1. октобра 2016. на ТБС-у, а такође је емитована и на програмском блоку Анимеизам на МБС-у, СБЦ-у и БС-ТБС-у[4]. Серија је истовремено емитована на Кранчиролу[5], а Фунимацион је обавио синхронизацију и дистрибуцију серије у Северној Америци.[6]

Епизоде[уреди | уреди извор]

Бр. еп.НасловПремијера
1Ноћ убиства9. јул 2016. (2016-07-09)
Након што се вратио у округ Лоулес седам година након масакра његове породице, Анђело се поново сусреће са старим пријатељем и заједно се упуштају у нови начин живота. Анђело убеђује Кортеа (свог пријатеља из детињства) да продаје свој алкохол мафији, што их доводи до сусрета са Нером Ванетијем, сином Дона Ванетија, и његовим пријатељем Ваном Клементеом.
2Фантом лажи16. јул 2016. (2016-07-16)
Породица Ванети тражи освету након што је њихова шверцерска рута компромитована, што је довело до смрти једног од њихових младих курира. У Вилу Дона Ванетија одржава се венчање између Донове ћерке, Фио, и човека по имену Роналдо, али иза сцене велике прославе, породица осећа нелагоду. Вано је нестрпљив да освети смрт Артура Тронка, па Анђело одлучује да му помогне под условом да га препоручи клану. Заједно планирају да убију Фанга уз помоћ Черота. Не успевају да убију Фанга, али хватају његовог телохранитеља, Серпентеа, и Вано схвата да је његов нож исти нож којим је Тронково грло пресечено. Вано одводи Серпентеово тело на гробље где је Тронко сахрањен и убија га пред Тронковим гробом. Анђело се појављује иза њега, зове га по имену и пуца му у стомак, откривајући ко је и зашто је то учинио, а затим убија Вана. Анђело се помера корак ближе ка остварењу своје освете. Када се врати Неру и исприча лажну причу о Вановој смрти, Неро се разљути и захтева да га одведе до његовог тела, али када стигну са Барбером, виде да Серпентеово тело није тамо, што доводи Анђела у невољу.
3Куда Кораци Воде23. јул 2016. (2016-07-23)
Неро даје Анђелу шансу да нађе Серпентеово тело или ће га убити. Фанго моли Дона Орка да нападне територије Ванетијевих заједно, али Дон Орко одбија због наредбе Чикашког Синдиката. Фанго напушта породицу Орко, а Дон Орко планира да га убије. У бару Черота, Чортео наводи Черота да призна шта се десило са Серпентеовим телом, у изненађењу Анђело је ту и чује шта су рекли. Анђело прети Чероту да му каже шта је урадио, а он каже да је продао његово тело Скузи, корумпираном начелнику Федералног бироа за забрану. Затим Анђело захтева од Черота да га одведе до његовог тела. Скуза посећује Дона Ванетија и нуди му мито да прикрије злочин који је починио Ванетијеви, али Дон Ванети захтева да прво види тело. Черото одводи Анђела до Серпентеовог тела под надзором Нера који га је шпијунао, а Неро је био шпијуниран од Фанга. Тигре добија батине од Фанга и Гата, свог подређеног, да би му признао, а док га муче, чују разбијен прозор и улазе са Тигреом, видећи како Неро пуца у Серпентеа, одлучују да их размени. Фанго сумња у крв на Серпентеовом телу и одлучује да пуца у њега, али он напада Фанга уместо тога. У изненађењу, у Серпентеовом костиму је био Анђело. Након размене ватре, Неро и остали беже. Тензије достижу тачку кључа када Ванетији почну да спроводе своју "освету". Фрате, Неров млађи брат, упозорава га да је дал ултиматум након кршења услова Дона Галасија, и каже му да мало оде, Анђело предлаже да га прати, иако Фрате не воли то, али Неро прихвата.
4Губити До Победе, и Ста Долази После30. јул 2016. (2016-07-30)
Анђело и Неро се приспосавају животу бегуња док их следи асасин, иако је неуспешан у покушају да убије Нера. Анђело примећује неслагање између писма и свог сећања на масакр.
5Krv ће имати крв6. август 2016. (2016-08-06)
Породица Орко тражи примирје након што није успела да убије Фанга. Међутим, услови примирја нису повољни за неке стране. Неро прави нову врсту илегалног алкохола, по Барберовој идеји уз помоћ Кортеа. Када се вратио у вилу Ванети, Фрате и Роналдо припремају своје људе да га убију, али поново не успевају захваљујући Волпеовој лојалности. Неров капо, Тигре, бива рањен док бежи од Ванетијевих. Неро, Барберо и остали морају некако да му излече рану, али Ванетијеви су блокирали читав округ. Роналдо изјављује да Галасија жели да Фрате води Ванетијеве, а Дон Ванети схвата да Фратовим концима управља Роналдо. Анђело тајно склапа договор са Фангом у замену за доктора.
6Да Закоље Свињу13. август 2016. (2016-08-13)
Анђело, Неро и његови људи напредују са планом да се реше Дона Орка. Анђело осмишљава план за елиминацију Орка. Некако успевају да ухвате Орка након борбе, а Неро га одводи код Фанга, како је обећао. Фанго га раскомада и нахрани своје људе његовим телом. Фанго преузима све што је Орко поседовао и добија признање од власти као нови Дон. Анђело разговара са Кортеом и схвата да није Орко тај који је послао писмо.
7A Poor Player20. август 2016. (2016-08-20)
Под све већим притиском Роналда и наговарањем Анђела, долази до раскола унутар клана Ванети покушајем атентата на Роналда уз помоћ Волпеа, без Неровог знања. Атентат није успео. Анђело убија Волпеа у шуми близу територије Ванетија. Након што Фрате и његови људи пронађу ауто у коме је само Волпеово тело, Фрате верује да је Неро организовао план. Фрате шаље поруку Неру тако што обеси Волпеово тело на мосту у Лоулесу. Почиње унутрашњи рат између Фратеа, подржаног од стране породице Галасија, и Нера, подржаног од Фанга. Међутим, Фратеови људи одлучују да се побуне и ставе се под Нерову команду, што јасно показује да је Неро победник. Некако, Анђело манипулише ситуацијом што доводи до смрти Роналда и Фратеа. Фио напушта своју "мафијашку" породицу са својим нерођеним дететом.
7.5Кратка Свећа27. август 2016. (2016-08-27)
Прелазак прошлих епизода
8Иза Завеса3. септембар 2016. (2016-09-03)
Са смрћу Фратеа, Неро остаје једини Ванети и заклиње се да ће учинити све за опстанак царства свог оца. Нови начелник Бироа за забрану почиње да се обрачунава са зараћеним породицама. Фанго има за циљ да уништи Ванетијеве. Након што Делфи почиње да истражује Ложу (Нерову фабрику бренда Лоулес Хевен), на основу информација које му је дао Фанго, Неро га неколико пута упозорава, али Делфи не одустаје, па Неро наређује да се ликвидира његова породица. Делфијева породица не погине, али атентат их изузетно уплаши, што на крају приморава Делфија да одустане од истраге. Фанго користи Кортеову издају да убије Нера, али сваки пут не успева. Након што Фанго преузима Лоулес Хевен од Скузе, покушава да каже Ванетијевима ко је издајник, али Кортео га претуче до смрти пре него што успе да открије истину.
9Црне и Дубоке Жеље10. септембар 2016. (2016-09-10)
Док Кортео покушава да ухвати воз и побегне из Лоулеса, Ванетијеви га заробљавају. Муче га, али он остаје ћутљив. Некако Кортео нестане, а Ванетијеви блокирају Лоулес у покушају да га пронађу, али не успевају. Усред ноћи, Кортео зове Анђела за помоћ, јер га непозната особа уцењује да примора Анђела да убије Нера. Винсент предаје чин Дона свом сину, Неру. Неро планира да прошири своје тржиште алкохола широм Илиноиса преговарајући са Галасијама. Анђело открива идентитет особе која је послала писмо.
10Доказ Добре Вере17. септембар 2016. (2016-09-17)
Анђело и Ганзо разговарају о мотивима, утицају и будућим плановима мало пре него што Анђело посети свој родни град на путу ка пословном састанку са Галасијама у Чикагу. Барберо сазнаје да је Кортео био са Анђелом када је напустио град бродом, па Ганзо позива Кортеа да се врати и спасе Анђела од смрти. Дон Неро Ванети позива Анђела на испитивање и чак наређује стражарима да га претресу пре уласка у вилу Ванетија. Усред испитивања, Кортео упада у Нерову канцеларију и објашњава зашто је издао Нера. Неро наређује Анђелу да убије Кортеа како би доказао своју лојалност.
11Све за Ништа24. септембар 2016. (2016-09-24)
Дон Галасија и његов нећак Стрега долазе у Лоулес на велико отварање Ванетијевог позоришта док се финалне припреме приводе крају. План не иде како је предвиђено јер Ганзови атентатори не успевају да убију Дел Тора. Након што Анђело убије Дел Тора, Барберо и Тигре га примећују и одводе у подрум на испитивање, где откривају писмо. Тигре покушава да упозори Нера и Ганза, али Барберо одбија и каже му да упозори само Ганза. Када Ганзо дође, успева да убије Барбера и ослободи Анђела, а затим глуми да је Анђело сам побегао и убио Барбера. Ганзо даје писмо Неру како би му открио ко је "Авилио" заправо. Неро покушава да га заустави, али не успева. Након много напора да дођу до Винсента и Галасије, Анђело убија Галасију како би натерао Стрегу да уништи Ванетијеве. Власт породице Ванети почиње да се урушава. Винсент умире у Неровом наручју са својим последњим речима: "Неро, све ово је било узалуд, сине мој".
12Клизање Кроз Прљаво Небо1. октобар 2016. (2016-10-01)

Стрегини људи убијају сваког Ванетија који им дође на пут, а Ванетијеви нису довољно јаки да преживе рат. Неро открива где је Анђело и отима га од Стрегиних телохранитеља. Након што све објасни Неру, они напуштају Лоулес са Черотом, а Неро користи ову прилику да украде његов ауто. Анђело и Неро крећу на пут да виде Атлантски океан у окружењу унутрашњих ратовања породица и умирајућег царства. Неро пита Анђела да ли је задовољан својом осветом, на шта Анђело одговара да му није дао "рацион д'етр" који је надао и да је све било за ништа. Неро, подсећен на последње речи свог оца, разгневано бије Анђела и пита зашто га није убио, на шта Анђело одговара да је Неро требао да га убије те ноћи када је масакрирана његова породица. Након неколико дана путовања и покушаја да пронађу разлог да се опросте један другом, Анђело каже Неру да је једини разлог због кога је живо јер није желео да га убије. Након што чује ово, Неро убија Анђела у леђа и оставља га на плажи. Док вози, један од Стрегиних бандита примећује Нера у његовом аутомобилу без Анђела, а затим га налази и враћа Стреги да га лечи. Анђело објашњава да је убио Галасију да би изазвао рат између обе стране како би уништио Ванетијеве. Стрега затим даје Анђелу понуду да убије једну невезану особу да би постао део породице, што Анђело прихвата.

Напомена: Ови догађаји су наведени хронолошким редом, а не редоследом појављивања у епизоди.
OVAМноштво Времена5. јул 2017. (2017-07-05)
Три кратке приче из прошлости у којима је Неро као адолесцент са својом браћом и сестрама и Ванно, Винцензо Ванети који је настао у злочиначкој породици Морено, и Анђело који брине о болесном Неру док је у бекству.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Durarara's Shuka Makes Prohibition-Era Revenge TV Anime 91 Days
  2. ^ а б в г д TK from Ling Tosite Sigure, ELISA Perform 91 Days Theme Songs
  3. ^ а б в г д Teaser for Crime Drama TV Anime "91 Days" Reveals Voice Cast
  4. ^ 91 Days Original TV Anime Introduces Characters, Cast in New Promo Video
  5. ^ Crunchyroll to Stream 91 Days, Taboo Tattoo, Orange, Mob Psycho 100, Sweetness & Lightning, Alderamin on the Sky
  6. ^ Funimation Announces Fall English Dub Line-Up