Корисник:ToxicDim1/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Овај чланак је део пројекта Вики-школарац у ОШ "Јован Стерија Поповић" у Београду.
Датум уноса: мај - јун 2019.
Википедијанци: Ова група ученика ће писати чланке на подстраницама, где ће остати до краја периода уноса и оцењивања.
Позовамо вас да помогнете ученицима и дате им смернице током израде.


Kriptoklid je najpoznatiji plezosaurus iz grupe izumrlih životinja. Bio je mesojed koji je živeo kao morski gmizavac i naseljavao se u morima pre 210 do 65 miliona godina.

Kretanje: kriptoklid se ponašao kao  i ostali plezosaurusi, a takođe, bio je prilagođen na život u vodi. Njegovi prsti su srasli i nastala su peraja što je životinji otežavalo kretanje na kopnu, ako je uopšte tamo odlazila. Kretanje u vodi su joj omogućila prednja i zadnja peraja. Kriptoklid je verovazno gutao kamenčiće da bi smanjio potisak u plućima i tako lakše isplivao iz vode. Prevelika količina vazduha bi podizala životinju na površinu, pa je ona opterćivala svoje telo teškim kamenjem.

Hrana i lov: kriptoklid je imao malu glavu na dugom vratu i zašiljene zube koji su se u zatvorenoj čeljusti ukrštali i nalegali jedni na druge. Dugačak i pokretljiv vrat pomagao je životinji prilikom brze promene pravca kretanja ispod vode i prilikom hvatanja plena. Najverovatnije je lovio mali plen pošto ga je cedio iz vode. Veći plen je hvatao pomoću oštrih zuba koji su bili okrenuti ka napred pošto je ribe nabadao na oštre zube.

Fosilna nalazišta: skelete i delove skeleta naučnici su do sada otkrili samo u okfordovoj ilovači, u Engleskoj. U toj oblasti pronađeni su i najznačajniji fosilni ostaci gmizavaca.

Neprijatelji: neke vrste pleziosaurusa, koje su se hranile mesom i bile pravi mesojedi, lovile su kruptoklida koji je bio vrlo privlačan plen.

Razmnožavanje: pored fosilnih ostataka kriptoklida u lesnim naslagama, pronađeni su i skeleti drugih dinosaurusa. Oni su došli iz mora i naselili se na kopno gde su i uginuli. Iz toga zaključujemo daje kriptoklid živeo u blizini obale, a ženke su žive mladunce rađale u vodi ili u blizini vode, na obali. Ipak, njegovi ekstremiteti, koji su bili su bili u obliku vesla nisu bili pogodni za hod na kopnu. Naučnici su pronašli fosilne ostatke nedoraslih životinja, ali ne i skelete mladunaca što im se učinilo čudnim.[1]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Enciklopedija životinja, INTERNATIONAL MASTERS PUBLISHERS d.o.o Beograd, 2008, grupa 7 kartica 11