Корисник:Uros.vucicevic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Симула[уреди | уреди извор]

Симула (енгл. Simula изговор: симула), је назив за два симулациона програмска језика, Симулa I и Симула 67, који су развијени 60-их година XX века у Норвешком компјутерском центру у Ослу, од стране Оле-Јохана Дала и Кристенa Најгардa. Синтаксички то је верни наследник Алгола 60.

Симула 67 је увео објекте, класе, наслеђивање, поткласе, виртуалне процедуре, симулације дискретних догађаја и сакупљање отпадака.

Може се рећи да је Симула први објектно-оријентисани језик. Као што му и само име каже, дизајниран је за симулације и потребе тог домена су обезбедиле оквир за многе карактеристике данашњих објектно-оријентисаних језика.

Симула се користи за моделирање процеса, протокола, алгоритама и других апликација као што су : рачунарска графика, подешавање типова и едукацију.

Утицај Симуле је често подређен, а Симулини типови објеката су често имплементирани од стране других програмских језика међу којима су : C++, C#, Java, Object Pascal.

Рачунарски научници, као што су Бјарне Стравструп, творац C++, и Џејмс Гослинг, творац Јаве, су признали да је Симула имала главни утицај на њих и њихове језике.