C++

Из Википедије, слободне енциклопедије
Развојно окружење за C++
Бјарне Строуструп

C++ је виши програмски језик који је првобитно развијен у Bell Labs (лабораторији телекомуникационе компаније Bell) за објектно оријентисано програмирање у пројекту под руководством Бјарнеа Строуструпа током 1980их као проширење програмском језику C, па му је оригинално име било „C са класама“ (енгл. C with classes). Због велике потражње за објектно оријентисаним језицима и способностима, стандард за програмски језик C++ ратификован је 1998. у стандарду ISO/IEC 14882.

Програмски пример[уреди]

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    cout << " Здраво свете!" << endl;
    return 0;
}

Историја C++[уреди]

Строуструп је почео да ради на "C" 1979 године. Након искуства из своје докторске тезе, Строуструп је дошао на идеју да направи један нови програмски језик. Закључио је да је Simula имала веома добре функције за креирање великих програма, али да је била и сувише спора да би се користила у пракси. Строуструп је почео да ради на побољшању програмског језика "С" додајући му функције сличне онима које има Simula.

Новине[уреди]

Програмски језик C++ је наследио целокупну синтаксу од програмског језика C, а додата су следећа проширења:

Све промене уведене у C++ су изграђене на C-овим функцијама, односно сав код написан на C++ се интерно преводи у C-ов код. C++ је замишљен тако да се сваки дотадашњи програм написан у C-у може покренути и помоћу C++-овог компајлера.