C++

Из Википедије, слободне енциклопедије
Развојно окружење за C++
Бјарне Строуструп

C++ је виши програмски језик који је првобитно развијен у Bell Labs (лабораторији телекомуникационе компаније Bell) за објектно оријентисано програмирање у пројекту под руководством Бјарнеа Строуструпа током 1980их као проширење програмског језика C, па му је оригинално име било „C са класама“ (енгл. C with classes). Због велике потражње за објектно оријентисаним језицима и способностима, стандард за програмски језик C++ ратификован је 1998. у стандарду ISO/IEC 14882.

Програмски пример[уреди]

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    cout << " Здраво свете!" << endl;
    return 0;
}

Историја C++[уреди]

Бјарне Строуструп, дански научник, је започео рад на C++ 1979 године. Након искуства из своје докторске тезе, Строуструп је дошао на идеју да направи нови програмски језик. Закључио је да је Simula имала веома добре функције за развој великих програма, али је тај језик био преспор за коршћење у пракси.БЦПЛ је био брз али превише ниског нивоа за равој великих програма. Строуструп је изабрао "С" као базу,јер је "С" био генерално орјентисан, брз,преносив и у широкој употреби. Почео да ради на побољшању програмског језика "С" додајући му функције сличне онима које има Simula. Такође утицај су имали АЛГОЛ 68,Ада,ЦЛУ и МЛ.

Иницијално Строуструпов "C with classes" је додао функције "C" компајлеру укључујући класе, деривиране класе,инлајн, oштро писање, и дефаулт аргументе.

1983 "C са класама" добија назив C++, додајући нове функције, као што су виртиуелне функције, имена функција, оверлоадовање оператора, референце, константе, тип-безбедне меморијске алокације(new,delete), и самостални компајлер ЦФронт.

1985 Строуструп објављује прво издање књиге "C++ програмски језик",која убрзо постаје рефернца за све С++ програмере. Прва комерцијлна верзија C++ излази октобра исте године.

1989 Излази верзија 2.0. Са новим функцијама као што су: вишеструко наслеђивање, апстрактне класе, статични чланови функција и заштићени чланови. Касније долазе нове функције као што су шаблони, изузетци и намеспејс. После верзије 2.0 C++ напредује релативно споро,све до 2011 када излази C++11 стандард, додајући бројне нове функције,ширећи стандардну библиотеку. Следећи велики корак у развоју C++ је C++14 стандард и будући C++17 који излази 2017. год.

Назив[уреди]

Према Строуструпу назив C++ симболизује еволуционарни напредак од C-a.[1] Назив је осмислио Рик Масцити, први пут је тај назив употребљен Децембра 1983. Када је Масцити био неформално интервјуисан о настанку имена 1992, одговорио је да је назив настао у духу програрамирања, јер оператор за инкрементацију(++) симболише напредак,тада је било уобичајна пракса да се тако означава побољшана верзија софтвера.

Новине[уреди]

Програмски језик C++ је наследио целокупну синтаксу од програмског језика C, а додата су следећа проширења:

Све промене уведене у C++ су изграђене на C-овим функцијама, односно сав код написан на C++ се интерно преводи у C-ов код. C++ је замишљен тако да се сваки дотадашњи програм написан у C-у може покренути и помоћу C++-овог компајлера.

  1. „Bjarne Stroustrup's FAQ – Where did the name "C++" come from?”. Приступљено 16. 1. 2008.