Корисник:Voja.saric/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Интернешнал (Дота 2)[уреди | уреди извор]

Интернешнал је светски Е-спорт турнир у Дота 2 видео игри, чији домаћин и организатор је корпорација Валв. Интернешнал је први пут одржан на Гејмском-у 2011. године, као промотивни догађај за игру и од тада се одржава сваке године. Турнир се састоји од 18 тимова, од чега 12 заради директан пласман на основу резултата остварених на Dota Pro Circuit (DPC) серији турнира и 6 тимова који зараде пласман као победници на регионалним квалификационим плеј-оф турнирима, по један из Северне Америке, Јужне Америке, Југоисточне Азије, Кине, Европе и ЗНД региона. Актуелни шампоион је OG, који је уједно и једини тим који је освојио Интернешнал више од једног пута.

Од 2013. године, главна новчана награда турнира се сакупља кроз battle pass систем монетизације у самој игри, при чему се 25% свих прихода директно додељује наградном фонду. Интернешнал турнири, појединачно, имају највећи наградни фонд у односу на све остале Е-спорт турнире, при чему сваке године главна награда турнира премашује прошлогодишњу, а последња је износила преко 34 милиона америчких долара. Победници турнира добијају Aegis of Champions пехар.

Шампиони[уреди | уреди извор]

Година Шампион Наградни фонд Датум Место одржавања
2011. Natus Vincere $1,600,000 17 - 21. август Келнмес центар, Келн
2012. Invictus Gaming 31. август - 2. септембар Бенароја Хол, Сијетл
2013. Alliance $2,874,380 7 - 11. август
2014. NewBee $10,923,977 18 - 21. јул КиАрена, Сијетл
2015. Evil Geniuses $18,429,613 3 - 6. август
2016. Wings Gaming $20,770,460 3 - 13. август
2017. Team Liquid $24,787,916 7 - 12. август
2018. OG $25,532,177 20 - 25. август Роџерс Арена, Ванкувер
2019. OG $34,330,068 20 - 25. август Мерцедес-Бенц Арена, Шангај
2021.[1] Тек треба да се објави Ериксон Глоуб, Стокхолм

[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Први Интернешнал је био одржан на Гејмскон-у 2011. год.

Рани почеци[уреди | уреди извор]

Валв је најавио прво издање Интернешнала 1. августа 2011. године. 16 тимова је позвано да се такмиче на турниру, који ће уједно послужити и као прво јавно гледање Доте 2. Турнир је финансирао Валв, укључујући главну награду од милион америчких долара и уз подршку Nvidia-e која је турнир снабдевала хардвером. Oдржао се на Гејмском-у у Келну између 17 и 21. августа исте године. Турнир је започео групном фазом у којој су победници из све четири групе уписани у победнички прозор, а остали тимови су ушли у губитнички прозор. Остатак турнира је од тада одигран као двоструки елиминациони турнир. Финале првог Интернешнала се одиграло између украјинског тима Natus Vincere i кинеског тима EHOME, а Natus Vincere је победио у серији 3-1. EHOME је освојио $250,000, док је преосталих 14 тимова поделило преосталих $350,000.

У мају 2012. године, потврђен је нови Интернешнал. Интернешнал 2012 је био одржан у Бенароја Хол-у, у Сијетлу, са 2500 седишта за публику, од 31. августа до 2. септембра, а екипе су се налазиле у стакленим кабинама на главној бини. Укупни главни фонд остао је 1,6 милиона америчких долара, док је милион долара од тога било намењено за победнички тим. Кинески тим Invictus Gaming је у великом финалу победио прошлогдишњег победника Natus Vincere са 3-1. У новембру 2012. године, Валв је објавио бесплатан документарац о догађају који садржи интервјуе са тимовима, пратећи их од прелиминарних фаза турнира до финала.

Групно финансирање (Crowfunding)[уреди | уреди извор]

Интернешнал 2013 је поново био одржан у Бенароја Хол-у, у Сијетлу, од 7. до 11. августа. Учествовало је 16 тимова, од којих је 13 добило директне позивнице, а за коначна 3 се одлучивало путем

два квалификациона турнира и у мечу на почетку турнира. У мају 2013. године најављено је да ће у игри, за куповину бити доступан battle-pass, познатији као Compendium, који би омогућио да се наградни фонд турнира формира групним финансирањем. Четвртина свих прихода је била додата основном наградном фонду од 1,6 милона долара. Наградни фонд је на крају достигао преко 2,8 милиона долара, што га тада чини највећим наградним фондом свих времена у Е-спорт историји. Качи Ејчисон, водитељ KCPQ вести, је била домаћин догађаја, пружајући коментаре иза сцене и интервјуе са играчима. Интернешнал 2013 је у исто време погледало више од милион гледалаца, путем вебсајтова за пренос уживо као што је Твич.

Интернешнал 2018

Интернешнал 2014 је одржан од 18. до 21. јула у КиАрени, у Сијетлу. За догађај, директну позивницу добија 11 тимова, а додатна 4 места су одређена путем регионалних квалификација одржаних од 12. до 25. маја. Шеснаесто место је било одређено квалификацијама путем дивље карте, између тимова са регионалних такмичења. Карте за догађај распродате су у року од сат времена од тренутка када су изашле у продају у апрлу. Наградни фонд турнира поново је оборио рекорд у Е-спорту као највећи у историји, а овог пута је износио преко 10,9 милиона долара. Као резултат тога, осам Дота 2 играча је постало најплаћенија у Е-спорту, надмашивши тадашњег играча који је највише зарађивао, Ли Дже Дон-а у игри Старкрафт. Догађај је, такође, по први пут био емитован од стране ЕСПН спортског канала.

Турнир је касније проширен на 18 тимова за Интернешнал 2017, што је повећање у односу на претходних 16. Интернешнал 2020 је постао први који је прескочен и одложен услед пандемије коронавируса. Валв је најавио да едиција 2020 Дота 2 турнира, познатији као Интернешнал, који је требало да заузме место у Ериксон Глоуб арени, у Стокхолму августа ове године, неће бити орджан овог лета и да ће вероватно бити потиснут за 2021. годину. Уствари, Валв каже да једноставно не зна када може да објави конкретне надолазеће датуме.

Формат[уреди | уреди извор]

Позивнице[уреди | уреди извор]

Интернешнал има низ турнира пре самог догађаја, познатих као Dota Pro Circuit (DPC), при чему 12 најбоље рангираних тимова добија директне позивнице на основну свог коначног рејтинга. Поред директно позваних DPC тимова, по један додатни тим из региона ЗНД-а, Кине, Европе, Северне Америке, Јужне Америке и Југоисточне Азије може да заради позив победом у регионалном плеј-офу, чинећи укупан број од 18 тимова учесника. На Интернешналу се играју две одвојене групе у серији на 2 добијена меча, које се састоје од по 9 тимова, при чему је на крају фазе елиминисан тим са најлошијом позицијом из обе групе. Преосталих 16 тимова прелазе на главни догађај са двоструком елиминацијом у домаћој дворани, при чему четири најбоље пласиране екипе из обе групе одлазе у победнички прозор, а четири лошије пласиране екипе из обе групе одлазе у губитнички прозор. Прва рунда губитничког прозора третира се као појединачно елиминисање, где губитник сваког меча бива одмах елиминисан са турнира. Свака преостала рунда оба прозора се игра у серији на 2 добијена меча, са изузетком великог финала, које се игра између најбољих екипа из победничког и губитничког прозора у серији на 3 добијених мечева.

Наградни фонд[уреди | уреди извор]

Почевши од Интернешнала 2013 па надаље, наградни фонд турнира се групно финансира кроз battle pass систем, познатији као "Compendium", који сакупља новац од играча који их купују како би добили ексклузивну виртуелну робу у игри и друге бонусе. 25% свих прихода остварених од годишњих compendium-a иде директно у наградни фонд. Свака итерација Интернешнала надмашила је наградни фонд претходног турнира, а последњи, Интернешнал 2019, имао је фонд преко 34 милиона долара.

Трофеј[уреди | уреди извор]

Aegis of Champions трофеј

Aegis of Champions (Егида шампиона) је трофеј који се додељује шампиону Интернешнала. На полеђини трофеја трајно су урезана имена играча победничког тима. Егида је штит инспирисан норвешким и кинеским дизајном, изливен у бронзи и сребру од стране Weta Workshop студија. Минијатурне реплике истог се такође, понекад доделе компендијум власнику због тога што има довољно висок ниво у њему.

Медијско извештавање[уреди | уреди извор]

Као и на традиционалним спортским догађајима, Интернешнал садржи дискусију пре и после мечева

Примарни медији за међународно емитовање је путем платформе Твич, која се врши избором наменских Е-спорт организација и особа који пружају коментарисање, анализу, предикцију мечева и интервјуе са играчима који прате догађај у току, слично традиционалним спортским догађајима. Вишеструки преноси уживо се пружају на различитим језицима, углавном на енглеском, руском и кинеском. Интернешнал, такође, понекад пружа и пренос уживо који је намењен кастингу и представљању мечева за гледаоце који нису упознати са игром и њеним правилима.


Документарци[уреди | уреди извор]

У 2014. години, Валв је објавио бесплатан документарни филм Free to Play, који прати три играча током њиховог времена проведеног на првом Интернешнал турниру 2011. године. У 2016. години, Валв је почео са продукцијом епизоднe документарнe серијe под називом True Sight, која се сматра духовним наследником Free to Play филма. Неколико епизода је снимљено на Интернешнал турнирима приказаним 2017, 2018 и 2019. године.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољне везе[уреди | уреди извор]

Официјални веб-сајт

  1. ^ а б „Одложено за 2021. годину услед пандемије коронавируса”.