Заједница независних држава

Из Википедије, слободне енциклопедије
Содружество Независимых Государств
Заједница независних држава
Застава организације
Застава организације

Амблем организације
Амблем организације

CIS (orthographic projection).svg
Седиште Минск, Белорусија
Чланице 9 чланица
1 придружена чланица
Посматрачи  Авганистан
 Монголија
Становништво 282.000.000 (2014)
Председништво  Киргистан (од 1.1.2016)
Службени језик руски
Секретар Русија Сергеј Лебедев
Основана 8. децембар 1991.
Званични сајт http://cis.minsk.by (руски) (енглески)

Заједница независних држава (ЗНД) (рус. Содружество Независимых Государств (СНГ) је међународна организација или савез које чине 9 бивших СССР република.

Да би умањили последице распада претходне државе и унапредили међусобне односе, бивше совјетске републике су створиле Заједницу независних држава. У тренуцима распада државе које је водило и прекидима многих постојећих веза између бивших совјетских република је настала иницијатива да се на другим основама сачувају и на нови начин дефинишу односи у области политичке, економске, хуманитарне, културне и друге сарадње. Многи су посматрачи, међутим, видели ову организацију као покушај успостављања поновне контроле Русије над бившим републикама. Од оснивања, земље чланице су потписале многе документе и уговоре о заједничкој сарадњи у економији, одбрани и спољној политици. Заједница независних држава није конфедерација.

Државе чланице[уреди]

Придружене чланице[уреди]

  •  Туркменистан — изашао из сталног чланства 26. августа 2005. у складу са стратегијом неутралности, али има статус придружене чланице.

Посматрачи[уреди]

Бивше чланице[уреди]

Види још[уреди]