Заједница независних држава

Из Википедије, слободне енциклопедије
Содружество Независимых Государств
Заједница независних држава
Застава организације
Застава организације
CIS (orthographic projection).svg
Седиште Минск, Белорусија
Чланице 9 чланица
1 придружена чланица
Посматрачи Застава Авганистана Авганистан
Застава Монголије Монголија
Становништво 282.000.000 (2014)
Председништво Застава Киргистана Киргистан (од 1.1.2016)
Службени језик руски
Секретар Русија Сергеј Лебедев
Основана 8. децембар 1991.
Званични сајт http://cis.minsk.by ((ru)) ((en))

Заједница независних држава (ЗНД) (рус. Содружество Независимых Государств (СНГ) је међународна организација или савез које чине 9 бивших СССР република.

Да би умањили последице распада претходне државе и унапредили међусобне односе, бивше совјетске републике су створиле Заједницу независних држава. У тренуцима распада државе које је водило и прекидима многих постојећих веза између бивших совјетских република је настала иницијатива да се на другим основама сачувају и на нови начин дефинишу односи у области политичке, економске, хуманитарне, културне и друге сарадње. Многи су посматрачи, међутим, видели ову организацију као покушај успостављања поновне контроле Русије над бившим републикама. Од оснивања, земље чланице су потписале многе документе и уговоре о заједничкој сарадњи у економији, одбрани и спољној политици. Заједница независних држава није конфедерација.

Државе чланице[уреди]

Придружене чланице[уреди]

  • Застава Туркменистана Туркменистан — изашао из сталног чланства 26. августа 2005. у складу са стратегијом неутралности, али има статус придружене чланице.

Посматрачи[уреди]

Бивше чланице[уреди]

Види још[уреди]