Косингас: Смртовање

С Википедије, слободне енциклопедије
Косингас: Смртовање
Корица романа - Косингас
Настанак и садржај
АуторАлександар Тешић
ЗемљаСрбија
Језиксрпски
Жанр / врста делаепска фантастика
Издавање
ИздавачСтрахор
Број страница582


Косингас: Смртовање последњи је роман из трилогије "Косингас", Александра Тешића. Првобитно је издата 2010. од стране издавачке куће "Порталибрис", док се данас може наћи у колекцији издавачке куће "Страхор", (чији је оснивач сам аутор), где је доживела своје друго издање. "Смртовање" заокружује причу из претходна два дела "Ред змаја" и "Бездањ" о путовању два косингаса, полу-митолошког јунака Марка Краљевића и његовог сапутника, монаха Гаврила, те њиховим борбама са Турцима и бићима подземног света.

Дешавање[уреди | уреди извор]

Након изласка из Бездања, Гаврило и Марко налазе се на Белом извору, а потом у друштву виле Виде, првосвештеника Сингура и капетана чувара храма, Добровука, долазе пред Световидов храм тражећи помоћ у предстојећој бици против створења из Ада, подземног света којим столује Хроми Даба (некадашњи Дајбог), заклети непријатељ Гаврила. У завршном делу трилогије пратимо сва искушења која се постављају пред два побратима у потрази за Световидовим светињама, неопходним да би задобили његову милост и помоћ у борби. Монах и косингас Гаврило, растрзан између два света позива, односно старе словенске вере и хришћанства, пружиће још једном личну жртву како би све претходне биле вредне и довеле до коначног циља, ослобођења од претњи преливања мрачног света на површину.

Критике и даљи живот трилогије[уреди | уреди извор]

"Смртовање" је наишло на генерално добре до одличне критике[1], оцењено као прави завршетак трилогије, која је с правом оправдала назив "српског Господара Прстенова", рађене у аутентичном амбијенту и свету словенске митологије, те допринела поновном откривању његовог богатства, али и развоју жанра епске фантастике у домаћој књижевности, па стога данас наилазимо на бројне талентоване ауторе који такве мотиве у својим делима успешно користе (неки од њих су: Милош Петковић, Иван Драјзл, Милена Стојановић, Ненад Гајић...).

Упркос најављеном завршетку, Тешић је удахнуо нови живот серијалу кроз нова два романа, "Косингас - Кроз огањ и воду" и "Косингас - Онај што научи мрак да сија", који се одвијају независно од главне радње, као и "Косингас - Неиспричане приче" у сарадњи са групом домаћих аутора.

"Косингас" је прва српска трилогија епске фантастике која је доживела и мултимедијална издања. "Ред Змаја" објављен је досад у три епизоде у форми стрипа[2], у сарадњи са илустратором Зораном Јовичићем, док је Радио Телевизија Војводине 2020. започела емитовање бинауралне радио-драме "Косингас", која је већ доспела и на међународну фестивалску сцену[3].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Kosingas - Smrtovanje”. www.goodreads.com. Приступљено 2020-10-25. 
  2. ^ „Objavljena prva epizoda strip serijala Kosingas • Art-Anima”. Art-Anima (на језику: енглески). 2016-08-04. Архивирано из оригинала 28. 10. 2020. г. Приступљено 2020-10-25. 
  3. ^ „Kosingas - RTV”. www.facebook.com (на језику: српски). Приступљено 2020-10-25. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]