Кофер

С Википедије, слободне енциклопедије
Кофер

Кофер је врста торбе која се најчешће користи за пренос одеће и осталих ствари током путовања. Једна од главних карактеристика кофера је отварање које је слично као отварање собних врата. Тиме је омогућено једноставно стављање и вађење ствари.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

У почетку су кофери били прављени од вуне и платна. Међутим у новије доба се праве од чвршћих материјала као што је пластика, вештачка влакна, дрво па чак и алуминијума. Класични кофер служи првенствено за паковање и заштиту робе и користи се за кратко ношење у руци, односно није погодан за дуже ношење. Зато новији кофери поред обичног рукохвата често поседују и телескопске рукохвате као и точкиће. Тиме је омогућено да се при ношењу на равним површинама кофер може вући и знатно олакшати преношење. Као такви врло су мобилни и као такви корисни на аеродромима и пешачењу по улицама са равним и глатким тротоарима.[1]

Постоје и нешто мањи ручни кофери који се најчешће користе за преношење разних докумената и приручних ствари. Овакав кофер се користи у пословне сврхе.


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Kako odabrati putnu torbu?[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 08. 03. 2014. Приступљено 02. 09. 2013.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)