Одећа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Одећа кроз историју, приказани (од горе) Египћани, антички Грци, Римљани, Византијсци, Франци, и Европљани од 13. до 15. века.
Дете обучено за зиму.

Одећа штити људско тело од екстремног времена и осталих утицаја из окружења. Носи се ради безбедности, удобности, моде али да би се истакле религиозност, културни или социјални карактер. Људи су једина створења која носе одећу добровољно, иако неки људи стављају одећу и на њихове животиње.

Практична функција одеће је да штити људско тело од опасности из околине: време (јако сунце, екстремне врућине или хладноће), инсекти, опасне хемикалије, сама природа. Одећа може заштитити од многих ствари које могу повредити голо људско тело. Одећа која је превише чиста, танка и мала нуди мању заштиту.

Истраживање одеће и текстила прати доступност и коришћење текстила и других материјала и развитак технологије израде одеће кроз историју.

Ношење одеће је искључиво људска карактеристика и део је већег дела друштва. Није познато када су људи почели да носе одећу, али антрополози верују да животињске коже и биљке су биле претворене у покриваче као заштита од хладноће, велике топлоте и кише поготово зато што су људи мигриралина територије са другачијом климом. Алтернативна хипотеза је да су ти покривачи били у почетку коришћени у друге сврхе као што су магијске, за декорацију, веровања или престиж, а касније су схватили да имају практичније сврхе.

Историја служи као извор инспирације данашњим модним дизајнерима, као и тема професионалног интереса за купце који граде за представе, филмове и телевизију.

Постоји одећа за мушкарце и жене. Разлике су и у стиловима,боји и тканинама. У неким друштвима сукње,хаљине и ципела на штиклу су карактеристичне за женску одећу док је кравата за мушку. Генерално је прихватљиво да жене носе мушку традиционалну одећу, а обратно се сматра необичним.

У неким културама установљен је закон који гласи да оно што носе мушкарци морају и жене. Ислам захтева да жене носе више "скромну" одећу, обично хиџаб. Оно што се квалификује као "скромно" варира у различитим исламским друштвима. Од жена се тражи да покрију већи део тела него мушкарци. У исламу жене носе од мараме до бурке.

Мушкарци понекад одлуче да носе мушке сукње, као што су тоге или килтови, нарочито на свечаним приликама. У Шкотској је то вековни обичај. Такве сукње у прошлости су биле уобичајан начин одевања за поједине државе.[1]

Порекло одеће[уреди]

Не постоји једноставан начин одређивања времена кад је одећа први пут била развијена, мада су неке информације произведене проучавањем ваши. Према тим проценама одећа је уведена пре око 42.000-72.000 година.[2][3][4][5][6]

Врсте одеће[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Одећа
  2. ^ Ralf Kittler, Manfred Kayser & Mark Stoneking (2003), „Molecular evolution of Pediculus humanus and the origin of clothing” (PDF), Current Biology, 13 (16): 1414—1417, PMID 12932325, doi:10.1016/S0960-9822(03)00507-4, Архивирано из оригинала (PDF) на датум 10. 9. 2008 
  3. ^ Stoneking, Mark. „Erratum: Molecular evolution of Pediculus humanus and the origin of clothing”. Приступљено 24. 3. 2008. 
  4. ^ "...Lice Indicates Early Clothing Use ...", Mol Biol Evol (2011) 28 (1): 29-32.
  5. ^ Reed, David (2007), Pair of lice lost or parasites regained: The evolutionary history of Anthropoid primate lice, BMC Biology 
  6. ^ „Naked ape: Humans lost body hair long before finding clothes”. 20. 8. 2003. Приступљено 13. 3. 2012. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]