Краљевско ратно ваздухопловство

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Застава Краљевског ратног вадзухопловства

Краљевско ратно ваздухопловство (енгл. Royal Air Force, RAF) је назив за британско ратно ваздухопловство утемељено 1. априла 1918. Оно је најстарије независно ваздухопловство на свету. Велика Британија је уједињењем свих ратних ваздухоплова у једну посебну грану војске прва основала ратно вадухопловство као .

РАФ је учествовао у скоро свим оружаним сукобима Велике Британије од 1918. до данас, али је најпознатији по улози коју је имао у Другом светском рату, односно у по опстанак Британије и исход рата најкритичнијем тренутку - бици за Британију 1940. године.

У јануару 2012. Краљевско ратно ваздухопловство је имало око 827 ваздухоплова, што га чини највећим ратним ваздухопловством земаља Европске уније, и другим највећим у оквиру НАТО пакта (после америчког). Већина авиона и особља Краљевског ратног вадзухопловства је стационирано у Уједињеном Краљевству, док остатак служи у војним операцијама (највише у Авганистану) или у прекоморским базама (Асенсион, Акротири и Декелија, Гибралтар и Фокландска острва).

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]