Краљевство вртова Десау-Верлиц

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Краљевство вртова Десау-Верлиц
Назив на званичном списку светске баштине
Wörlitzer See mit St. Petri.jpg
Локација  Немачка
Тип културна
Критеријум ii, iv
Референца 534
Унеско регија Европа
Историја уписа у светску баштину
Упис 2000. (24. седница)

Краљевство вртова Десау-Верлиц (нем. Dessau-Wörlitzer Gartenreich) је један од првих и највећих енглеских вртова у Немачкој и континенталној Европи. Настао је у касном 18. веку под покровитељством војводе Леополда III од Анхалт-Десауа (1740-1817). Он се вратио са велике турнеје по Италији, Холандији, Енглеској, Француској и Швајцарској где се инспирисао вртовима. Креирао их је заједно са својим пријатељем архитектом Фридрихом Вилхелмом фон Ердмансдорфом. Обојица су била под јаким утицајем идеја просветитељства и хтели су да превазиђу стил формалних паркова (француски врт) из доба барока. Користили су примере натуралистичких пејзажа из вртвова у Сторхеду и Ерменонвилу.

Филозофија Жан-Жака Русоа и естетика Јохана Јоакима Винкелмана су представљали основу за уређење паркова. Русо је видео основу свакодневног живота у пољопривреди и истицао је образовну функцију природних пејзажа. Стога не изненађује да је најелегантнији део парка „Русоово острво“ које подражава изглед острва у Ерменонвилском парку где је филозоф сахрањен.

Данас се културни пејзаж Десау-Верлиц протеже на површини од 142 км², у оквиру Резервата биосфере средња Елба у немачкој покрајини Саксонија-Анхалт.

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Координате: 51°51′49″N 12°16′53″E / 51.86361° СГШ; 12.28139° ИГД / 51.86361; 12.28139