Кутуз

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кутуз
صورة تمثال سيف الدين قطز crop.jpg
Датум рођења 13. век
Место рођења Египат
Датум смрти 23. октобар 1260.
Претходник Al-Mansur Ali
Наследник Бајбарс

Саиф ед Дин Кутуз (умро 24. октобра 1260) био је мамелучки султан Египта 1259. и 1260. године.

Биографија[уреди]

Монголска кампања у Сирији и Палестини

Након насилне смрти Ејбака и Шајар ал Дур, египатски престо преузима њихов син Нур ад Дин Али. Пошто је он био малолетан, Кутуз преузима власт као регент. Након две године га је убио и завладао Египтом сам (1259. година).

У време Кутузове владавине над муслимане се надвила велика опасност у виду најезде Монгола. Монголи освајају Багдад, Алепо и Дамаск. У армији Хулагу кана учествовао је и Боемунд, кнез Антиохије. Хулагу кан шаље Кутузу делегацију која му предлаже предају. Кутуз је мирно саслушао монголског изасланика, а онда наредио да му се одруби глава.

Напад Хулагуа на Кутуза спречила је смрт главног кана Мангуа (11. август 1259). Хулагу је принуђен да се врати у Персију како би се умешао у борбу за власт. Оставио је тек ограничени број коњаника (10 до 20 хиљада). Јула 1260. муслимани упадају у Палестину и Монголима наносе велики пораз код Ајн Џалута. Муслиманску војску предводио је Бајбарс и тек негде пред крај битке се појавио Кутуз и преузео вођство. Кутуз победоносно улази у Дамаск. Само три месеца након битке код Ајн Џалута Кутуза убија Бајбарс. Неки непознати војник му је пришао и затражио да му пољуби руку. Док се султан бавио њиме, Бајбарс је пришао с леђа и забио му нож у врат (24. октобар 1260). Бајбарс преузима власт.

Види још[уреди]

Литература[уреди]