Књига мртвих Срба Сарајева пострадалих 1992—1995.

С Википедије, слободне енциклопедије
Књига мртвих Срба Сарајева пострадалих 1992-1995.
Корице књиге
Настанак
АуторИнститут за истраживање српских страдања у XX веку (Центар за истраживање злочина над српским народом), Савез логораша Републике Српске
ЗемљаРепублика Србија
Језиксрпски
Садржај
Жанр / врста делаисторија
ЛокализацијаСарајево; 1992-1995.
Издавање
ИздавачИнститут за истраживање српских страдања у XX веку, Савез логораша Републике Српске
Датумаприл 2008. година
Тип медијаТврде корице

Књига мртвих Срба Сарајева пострадалих 1992-1995. је капитално дјело које садржи 6.628 имена српских жртава током распада Југославије и рата у БиХ на подручју Сарајева.

На списку српских жртава се налази 6.628 лица српске националности, од којих 5.770 садрже имена лица за које је утврђена смрт, и 860 лица која се још воде као нестала. Списак је у међувремену проширен и објављен под насловом „Српске жртве и српска стратишта Сарајева“. На списку се не налазе Срби који су погинули на територији Српског Сарајева, односно Источног Сарајева. Књигу је саставио и издао Институт за истраживање српских страдања у XX веку и Савез логораша Републике Српске. Прикупљање података је помогао МУП Републике Српске.


Српске жртве[уреди | уреди извор]

Књига мртвих Срба Сарајева садржи списак убијених Срба на територији Сарајева. На списку српских жртава се налази напомена у којој се каже да је списак подложан допунама и проширењима броја жртва.

Српске жртве и српска стратишта Сарајева[уреди | уреди извор]

Накнадно је Институт за истраживање српских страдања у XX веку издао књигу „Српске жртве и српска стратишта Сарајева“ која је објављена 2010, и у којој се налази нови списак српских жртава Сарајева. Српске жртве и српска стратишта Сарајева садржи четири списка, и обиљежен је као „Привремени списак жртава Сарајева“, јер ни овај не садржи коначне податке.

Први списак под насловом „Списак убијених Срба Сарајева“ садржи 6.754 имена лица српске националности. Списак „Жртве чија је судбина за нас још неизвјесна“ садржи 1.390 имена лица српске националности, трећи списак „Жртве без података довољних за идентификацију“ садржи 54 имена, а четврти „Жртве умрле послије рата од посљедица рањавања и злостављања“ садржи 27 имена лица српске националности. Овај списак свеукупно садржи 8.225 лица српске националности.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Живак, Страхиња (април 2008). „Књига мртвих Срба Сарајева 1992-1995.”. Институт за истраживање српских страдања у XX веку. Приступљено 16. 12. 2010. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]