Лададика

С Википедије, слободне енциклопедије

Лададика (грч. Λαδάδικα) је назив историјског насеља и карактеристичног подручја Солуна, Грчка.

Улица у насељу Лададика


Налази се у близини солунске луке, и вековима представља један од најзначајнијих пијачних тргова у граду. Име му потиче од многобројних продавница маслиновог уља које се тамо налазе. Многи солунски Јевреји су живели овде, док се такозвано „франкофоно насеље“, са француским и италијанским трговцима, налази поред њега.

Пред Први светски рат, ово насеље бива познато као Кварт црвених фењера, јер су се у њему налазили многи бордели. Од 1985. године, Министарство културе и спорта Грчке именује ово насеље културном баштином. Значајни архитектонски стил Лададике са грађевинама из 19. века обновљен је и заштићен.

У новије доба, прошавши кроз процес џентрификације током 1980. година, Лададика постаје кварт забаве, јер је инкорпорирала бројне барове, ноћне клубове, ресторане и кафане, управо у некадашњим продавницама маслиновог уља и трговачким складиштима, који се могу наћи на сваком кораку повезани пешачким улицама и малим трговима.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „http://www.saloniki.org Ladadika”. Архивирано из оригинала 24. 09. 2015. г. Приступљено 20. 08. 2015.  Спољашња веза у |title= (помоћ)