Луна 16

С Википедије, слободне енциклопедије
Луна 16

Луна 16
Луна 16

Оператор Совјетски Савез
Произвођач GSMZ Lavochkin
Тип мисије скупљање узорака са Месечеве површине
Датум лансирања 12. септембар 1970.
Крај мисије 21. септембар 1970.
Ракета-носач Proton-K/D
Маса 5600 kg

Луна 16 је једна од летелица из програма Луна мисија Совјетског Савеза. Она је прва роботизована летелица без посаде која се спустила на Месечеву површину и на Земљу донела 101 грама узорака Месечеве прашине.

Летелица се састојала из два дела. Један део био је цилиндричан, садржао је гориво и опрему за слетање. Други део летелице користио се да успори летелицу при слетању. Летелица је имала камеру, инструменте за мерење температуре и радијације, за комуникацију и бушилицу за прикупљање узорака.

Луна 16 проузавала је и Месечеву гравитацију. Имала је две преправке орбите 18. и 19. септембра. Процес спуштања на Месец трајао је око 6 минута а летелица се спустила на северни део Мора плодности (Mare Fecunditatis). Ово спуштање било је прво у историји да се обавило ноћу. При крајњем моменту спуштања брзина летелице била је мања од 2,4 метра по секунди и тежила је 1880 килограма. Сат времена после стуштања бушилица је почела са сакупљањем узорака и за 7 минута избушено је 35 центиметара у дубину. Луна 16 је на Месецу провела укупно 26 сати и 25 минута. Доњи део летелице остао је на Месецу и наставио са слањем података о температури и радијацији. Други део летелице који је кренуо ка Земљи враћао се 3 дана без исправка путање а спустио се у Казахстану 24. септембра 1970.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]