Масачусетски технолошки институт

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са МИТ)
Логотип МИТ-а
Great Dome, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge MA.jpg

Масачусетски технолошки институт (МИТ) (енгл. Massachusetts Institute of Technology, MIT) је приватни истраживачки универзитет у Кембриџу у америчкој држави Масачусетс. МИТ се састоји из 5 школа и једног колеџа са 32 академска одсека. Рад универзитета се базира на научном и техничком истраживању.

МИТ је основао Вилијам Бартон Роџерс 1861. као природну подршку наглој индустријализацији САД. Институт је подсећао на немачке и француске политехничке академије, али се МИТ истицао употребом експеримената у настави (принцип: „научи радећи“).

За време Другог светског рата стручњаци МИТ-а су допринели развоју рачунара, радара и инерцијалног навођења за војне сврхе. После рата МИТ је проширио своје делатности на друштвене науке (економија, лингвистика, менаџмент).

Количина новца коју МИТ добија и троши на научна истраживања је међу највећима од свих универзитета у САД (9,98 милијарди долара 2007.).[1]

На МИТ-у тренутно ради 998 предавача, а студира 4.127 студената и 6.126 последипломаца.

Нобелову награду је освојило 26 бивших студената МИТ-а, 26 професора и 15 других истраживача (укупно 64 - неки професори су били и студенти МИТ-а).

Извори[уреди]

  1. „TheCenter Research University Data”. 2005. Приступљено 15. 12. 2006. 

Спољашње везе[уреди]