Манфра

С Википедије, слободне енциклопедије

Манфра (франц. Manfra) тип је француско-белгијског стрипа са карактеристикама јапанске манге. Може се још звати франга, француска манга и глобална манга, с тим да се последњи појам односи на све западњачке стрипове инспирисане мангама.[1][2]

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Манфре су углавном сличног формата као манге. Неке се читају с десна налево, као што је Радиант, док се друге користе западњачким смером читања, као што је Вакфу. Стил цртежа такође је инспирисан мангама, с тим да су корице понекад више налик традиционалним француско-белгијским стриповима.

Историја[уреди | уреди извор]

Деведесетих година двадесетог века, манге као што су Акира и Змајева кугла, почеле су се објављивати на француском језику, те упознале француско-белгијску школу стрипа са јапанским стилом. Назив за ту нову врсту француског стрипа, „манфра,“ популаризован је 2005. године на сајту Кацука (фра. Catsuka),[3] који су користили не само студенти, већ и мајстори стрипа и анимације. Прве манфре објављиване су баш у том периоду, који се сматра првим златним добом манге у Француској.

Током 2010их, популарност манфри проширила се и до Јапана када је објављен Радиант. Наредне деценије, манфре су доживеле своје друго златно доба. Такође у овом периоду почеле су се објављивати на српском језику. Прва међу њима је Радиант, коју је 2021. године почела издавати кућа Најкула.

Манфре преведене на српски језик[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Mangacast N°20 – Débat : Manga Français, qu'est-ce que c'est? Quelle place sur le marché?”. Manga Sanctuary (на језику: француски). 17. 10. 2014. Приступљено 14. 12. 2014. 
  2. ^ „Type : Global-Manga”. manga-news.com (на језику: француски). Приступљено 14. 12. 2014. 
  3. ^ Koneko Chieuse. „une ecole de manga a paris - Page 12 - CATSUKA FORUM”. www.catsuka.com (на језику: француски). Приступљено 11. 6. 2022. 

Види још[уреди | уреди извор]