Zmajeva kugla

С Википедије, слободне енциклопедије
Zmajeva kugla
Zmajeva kugla jap 1.jpg
Naslovna strana prvog toma mange
ドラゴンボール
(Doragon Bōru)
ŽanrBorilačke veštine,[1] naučna fantastika, avantura[2]
Manga
AutorAkira Torijama
IzdavačЈапан Shueisha
Ciljna grupaShōnen
ČasopisWeekly Shōnen Jump
Prvo izlaženje3. decembar 1984.5. jun 1995.
Tomovi42 (spisak tomova)
TV anime
Režiser Minoru Okazaki
Daisuke Nišio
Studio Toei Animation
Nosilac licence Јапан Pony Canyon
Сједињене Америчке Државе FUNimation Entertainment
Mreža Fuji TV, Animax
Србија RTV Pink, Kanal D, TV Ultra
Premijerno prikazivanje 26. februar 1986.19. april 1989.
Epizode 153 (Spisak epizoda)
Franšiza "Zmajeva kugla"
Portal-puzzle.svg Portal Strip

Zmajeva kugla (ドラゴンボール, Doragon Bōru, Dragon Ball) je ime japanskog anime serijala i stripa. Često se upotrebljava i engleski naziv Dragon Ball. Strip se u Japanu izdavao od 1984. do 1995, a u tom periodu ga je pratio serijal „Zmajeva kugla” (Dragon Ball), kasnije njegov nastavak „Zmajeva Kugla Z” (Dragon Ball Z) pa „Zmajeva Kugla GT” (Dragon Ball GT) i na kraju „Zmajeva Kugla Super” (Dragon Ball Super). Strip je izlazio u nedeljnom časopisu „Šonen Džamp” (Weekly Shōnen Jump) i odmah je pobrao brojne simpatije zbog odličnog humora, verno prikazanih borilačkih tehnika kao i same ideje. Epizode su trajale oko 25 minuta. Tvorac serijala „Zmajeva Kugla” je japanski crtač mangi Akira Torijama (Akira Toriyama), koji je posle kraja „Zmajeve Kugle Z” nacrtao parodiju na ovaj serijal znanu kao Neko Madjin Z (Čak je i samo ime parodija na poslednjeg protivnika u „Zmajevoj kugli Z” Madžin Bua).[3]

Sinhronizacija[уреди | уреди извор]

Za srpsko jezičko područje, celokupan originalni serijal (dakle, svaku od 153 epizode) sinhronizovala je tokom 2001. i 2002. godine MAT produkcija. Likovima su glasove pozajmljivali Vladan Savić, Valentina Pavličić, Nenad Nenadović, Marica Vuletić i Dragan Vujić. Tonsku obradu priredio je Filip Jovanović. Za izvorni snimak uzeta je originalna japanska verzija, ali je nekoliko scena isečeno odnosno cenzurisano prilikom obrade za srpsku publiku. Serijal je originalno emitovala RTV Pink, sa nekoliko reemitovanja, a zatim i mnoge lokalne televizije. Izdato je i nekoliko VHS izdanja.

Po završetku originalnog serijala, ista produkcija je sinhronizovala i Generaciju Zed (za više informacija pogledati taj članak), ali samo prvu sagu i početak druge, što čine 52 epizode. Godine 2011. Generaciju Zed je resinhronizovao studio Laudvorks, za potrebe TV Ultra. Pored već dve prevedene sage, prevedene su još dve (ili jedna, zavisi od načina računanja), pa je sveukupno na srpskom dostupno prvih 105 epizoda ovog serijala od inače 291 epizode, a prve 52 u dve verzije.

Priča[уреди | уреди извор]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Glavni lik je Son Goku, Sajonac (japanski Saiya-jin,engleski Saiyan) sa planete Vegete koji je poslat na Zemlju da uništi ovdašnje stanovništvo kako bi gospodar Friza mogao kasnije da proda tu planetu. Ali kada ga je pronašao deda Gohan, jednom prilikom Goku je pao i udario glavu i izgubio pamćenje i od tada je zaštitnik Zemlje zajedno sa Jamačom, Krilinom, Ten Šin Hanom, Muten Rošijem, svojim sinom Gohanom i mnogim drugima. Serijal je dobio ime po Zmajevim Kuglama, kojih ima sedam, i kada se sve skupe na jedno mesto, pojaviće se zmaj Šenron koji može da ispuni bilo koju želju.

Originalni serijal Zmajeve Kugle ima 153 epizode, dok zajedno sa ostala tri serijala, ima 639 epizoda.

U originalnoj japanskoj verziji Goku je predstavljen kao dečak koji živi u divljini. On upoznaje devojku po imenu Bulma kojoj se pridružuje u potrazi za Zmajevim kuglama. Ko skupi sve kugle, jedna želja će mu se ostvariti. U toku potrage za kuglama njih dvoje susreću pustinjskog bandita Jamaču koji je prvi Gokuov protivnik, ali kasnije im se pridružuje u potrazi. Goku poseduje Pitomi oblak (Machine Cloud) i štap koji može da se produži na veliku dužinu samo ako mu Goku naredi. Posle završetka potrage za kuglama, Goku odlazi da trenira kod Kornjačinog vrača, gde počinje njegov put ka najjačem borcu na svetu. Njemu se u treniranju pridružuje i Krilin koji je u početku njegov rival, ali kasnije postaje najbolji prijatelj.

Posle Svetskog turnira borilačkih veština gde je Goku učestvovao, on nastavlja svoju potragu za dekinom kuglom sa četiri zvezde. Na svom putu se mora suočiti sa surovom Armijom Crvene Mašne koja takođe traži sedam zmajevih kugli, a takođe njime ne predstavlja problem da u svojoj potrazi ubiju žene i decu. Goku uspeva da odoli napadima vojske koja je mnogo brojnija, pa su oni primorani da pozovu najpoznatijeg svetskog ubicu Tau Paja koji će imati zadatak da ubije Gokua. Ali na kraju Goku ubija Tau Paja i uništava svu vojsku.

Gokuov sledeći protivnik je Tenšinhan koji je učenik rivala Kornjačinog vrača, Ždralovog Vrača. Kao i Jamača, Tenšinhan će se kasnije boriti zajedno sa Gokuom.

Posle završetka 22. Svetskog turnira borilačkih veština iznenada se pojavljuje Demonski kralj Pikolo koji je želeo da ubije najbolje borce na svetu. U teškoj i do kraja neizvesnoj borbi Goku uspeva da pobedi kralja Pikola i da osveti smrt svog prijatelja Krilina. Nekoliko trenutaka pre svoje smrti Demoski kralj Pikolo uspeva da izbaci jaje iz sebe u kojem se nalazi Pikolo Junior.

Posle teške borbe sa Demonskim kraljem, Goku odlučuje da trenira kod Kamija, zaštitnika Zemlje. Kod Kamija trenira 3 godine spremajući se za 23. Svetski turnir borilačkih veština. Na turniru će se pojaviti i naslednik Demonskog kralja, Pikolo Junior. Pikolo će dokazati svima da je jak i da svi treba da ga se pribojavaju. Obojica će dospeti do finala gde će se voditi teška i neizvesna borba. Pikolo će doći u situaciju da mora da upotrebi Demonski talas (Chōbakuretsumaha) kako bi porazio Gokua. Talas pogađa Gokua, ali Goku ostaje neozleđen. Pošto je talas dosta izmorio i oštetio Pikola, Goku će upotrebiti svoje najjače oružje, Kamehame talas. On pogađa Pikola i kada se činilo da je Pikolo poražen, on iznenada ispaljuje iz svojih usta Energetski talas (Kuchikarakikouha). Tada je uspeo da rani Gokua i odlučuje da definitivno uništi Gokua tako što će mu lomiti delove tela sve dok Goku ne postane nepokretan. Pikolo skače u vis sa namerom da odigra svoj konačni potez, Eksplozivni demonski talas. Goku uspeva da se odbrani i iznenađuje Pikola kontranapadom koji ga je definitivno porazio i učinio Gokua šampionom.

Na kraju „Zmajeve kugle” Goku se venčava sa Či-Či.

Sage[уреди | уреди извор]

Originalni nazivi[уреди | уреди извор]

 • Son Gokou (Epizode 1~28) (26/2/1986~9/3/1986)
 • Red Ribbon Army (Epizode 29~68) (10/9/1986~1/7/1987)
 • 22nd Tenkaichi Budoukai (Epizode 69~101) (8/7/1987~17/2/1988)
 • Piccolo-Daimaou (Epizode 102~132) (24/2/1988~2/11/1988)
 • 23rd Tenkaichi Budoukai (Epizode 133~153) (9/11/1988~19/4/1989)

Sage po FUNimationu[уреди | уреди извор]

 • Emperor Pilaf (Epizode 1~13) - Vladar Pilaf
 • First World Martial Arts Championship (Epizode 14~28) - Prvo Svetsko Takmičenje Borilačkih Veština
 • Red Ribbon Army (Epizode 29~45) - Vojska Crvene Mašne
 • General Blue (Epizode 46~57) - General Blu
 • Commander Red (Epizode 58~67) - Narednik Red
 • Fortuneteller Baba (Epizode 68~83) - Vidovita Baba
 • Tien Shinhan (Epizode 84~101) - Ten Šinhan
 • King Piccolo (Epizode 102~122) - Kralj Pikolo
 • Piccolo Jr. (Epizode 123~153) - Pikolo Junior

Dugometražni filmovi[уреди | уреди извор]

Postoje četiri filma Zmajeva kugla:

 1. Curse of the Blood Rubies - Kletva Krvavih Rubina (1986)
 2. Sleeping Princess in Devil's Castle - Uspavana Princeza u Đavoljem Dvorcu (1987)
 3. Mystical Adventure - Mistična Pustolovina (1988)
 4. The Path to Power - Put do Moći (Napravljen na desetogodišnjicu „Zmajeve Kugle”) (1996)

Postoje dva specijala:

Specijal 1: Goku's Traffic Safety − Gokuova sigurnost u saobraćaju (1988)

Specijal 2: Goku's Fire Brigade − Gokuova vatrogasna brigada (1988)[4]

Likovi[уреди | уреди извор]

Pozitivni[уреди | уреди извор]

Negativni[уреди | уреди извор]

Ni jedno ni drugo[уреди | уреди извор]

Uloge[уреди | уреди извор]

Lik Srpski glas (MAT produkcija)[5]
Goku Nenad Nenadović
Bulma Marica Vuletić
Krilin Dragan Vujić
Roši Vladan Savić
Pikolo Dragan Vujić
Tien Dragan Vujić
Jamača Vladan Savić
Čiči Valentina Pavličić
Čaucu Vladan Savić
Komadant Red Vladan Savić
Olong Dragan Vujić
Puar Valentina Pavličić
Vračara Baba Valentina Pavličić
Pilaf Dragan Vujić
Lanč Valentina Pavličić
Pripovedač Dragan Vujić

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ „The Official Website for Dragon Ball”. Viz Media. Приступљено 28. 10. 2017. »Goku and friends battle intergalactic evil in the greatest action-adventure-fantasy-comedy-fighting series ever!« 
 2. ^ „Dragon Ball”. Funimation. Архивирано из оригинала на датум 13. 8. 2018. Приступљено 13. 8. 2018. 
 3. ^ „Hot for Hoth”. Hot for Hoth (на језику: енглески). Приступљено 23. 12. 2019. 
 4. ^ „Dragon Ball (anime)”. Dragon Ball Wiki. Приступљено 14. 10. 2021. 
 5. ^ „Stara odjavna špica za Zmajevu Kuglu”. YouTube. Приступљено 26. 11. 2021.