Zmajeva kugla

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Zmajeva kugla
AutorAkira Torijama
(鳥山 明, Toriyama Akira)
IzdavačЈапан Shueisha
ČasopisWeekly Shōnen Jump
Prvo izlaženje1984.1995.
Zbirke42
RežiserMinoru Okazaki
Daisuke Nishio
StudioToei Animation
LicencaЈапан Pony Canyon
Сједињене Америчке Државе FUNimation Entertainment
MrežaFuji TV, Animax
Srpska mrežaСрбија RTV Pink, TV Ultra

Zmajeva Kugla (ドラゴンボール, Doragon Bōru, Dragon Ball) je ime japanskog anime serijala i stripa. Često se upotrebljava i engleski naziv Dragon Ball. Strip se u Japanu izdavao od 1984. do 1995, a u tom periodu ga je pratio serijal Zmajeva kugla (Dragon Ball), kasnije njegov nastavak Zmajeva Kugla Z (Dragon Ball Z) i na kraju Zmajeva Kugla GT (Dragon Ball GT). Strip je izlazio u nedeljnom časopisu Šonen Džamp (Weekly Shonen Jump) i odmah je pobrao brojne simpatije zbog odličnog humora, verno prikazanih borilačkih tehnika kao i same ideje. Epizode su trajale oko 25 min. Tvorac serijala "Zmajeva Kugla" je japanski crtač mangi Akira Torijama (Akira Toriyama), koji je posle kraja Zmajeve Kugle Z nacrtao parodiju na ovaj serijal znanu kao Neko Majin Z (Čak je i samo ime parodija na poslednjeg protivnika u Zmajevoj kugli Z Majin Bua).[1]

Sinhronizacija[уреди | уреди извор]

Za srpsko jezičko područje, celokupan originalni serijal (dakle, svaku od 153 epizode) sinhronizovala je krajem devedesetih godina dvadesetog i početkom dvadeset i prvog veka MAT produkcija. Likovima su glasove pozajmljivali Vladan Savić, Valentina Pavličić, Nenad Nenadović, Marica Vuletić i Dragan Vujić. Tonsku obradu priredio je Filip Jovanović. Za izvorni snimak uzeta je originalna japanska verzija, ali je nekoliko scena isečeno odnosno cenzurisano prilikom obrade za srpsku publiku. Serijal je originalno emitovala RTV Pink, sa nekoliko reemitovanja, a zatim i mnoge lokalne televizije. Izdato je i nekoliko VHS izdanja.

Po završetku originalnog serijala, ista produkcija je sinhronizovala i Generaciju Zed (za više informacija pogledati taj članak), ali samo prvu sagu i početak druge, što čine 52 epizode. Godine 2011. Generaciju Zed je resinhronizovao studio Laudvorks, za potrebe TV Ultra. Pored već dve prevedene sage, prevedene su još dve (ili jedna, zavisi od načina računanja), pa je sveukupno na srpskom dostupno prvih 105 epizoda ovog serijala od inače 291 epizode, a prve 52 u dve verzije.

Priča[уреди | уреди извор]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Glavni lik je Son Goku, Sajonac (japanski Saiya-jin,engleski Saiyan) sa planete Vegete koji je poslat na Zemlju da uništi ovdašnje stanovništvo kako bi gospodar Friza mogao kasnije da proda tu planetu. Ali kada ga je pronašao deda Gohan, jednom prilikom Goku je pao i udario glavu i izgubio pamćenje i od tada je zaštitnik Zemlje zajedno sa Jamačom, Krilinom, Tenšinhanom, Muten Rošijem, svojim sinom Gohanom i mnogim drugima. Serijal je dobio ime po Zmajevim Kuglama, kojih ima sedam, i kada se sve skupe na jedno mesto, pojaviće se zmaj Šenron koji može da ispuni bilo koju želju.

Originalni serijal Zmajeve Kugle ima 153 epizode, dok zajedno sa druga dva serijala, ima 508 epizoda.

U originalnoj japanskoj verziji Goku je predstavljen kao dečak koji živi u divljini. On upoznaje devojku po imenu Bulma kojoj se pridružuje u potrazi za Zmajevim kuglama. Ko skupi sve kugle, jedna želja će mu se ostvariti. U toku potrage za kuglama njih dvoje susreću pustinjskog bandita Jamaču koji je prvi Gokuov protivnik, ali kasnije im se pridružuje u potrazi. Goku poseduje Pitomi oblak (Machine Cloud) i štap koji može da se produži na veliku dužinu samo ako mu Goku naredi. Posle završetka potrage za kuglama, Goku odlazi da trenira kod Kornjačinog vrača, gde počinje njegov put ka najjačem borcu na svetu. Njemu se u treniranju pridružuje i Krilin koji je u početku njegov rival, ali kasnije postaje najbolji prijatelj.

Posle Svetskog turnira borilačkih veština gde je Goku učestvovao, on nastavlja svoju potragu za dekinom kuglom sa četiri zvezde. Na svom putu se mora suočiti sa surovom Armijom Crvene Mašne koja takođe traži sedam zmajevih kugli, a takođe njime ne predstavlja problem da u svojoj potrazi ubiju žene i decu. Goku uspeva da odoli napadima vojske koja je mnogo brojnija, pa su oni primorani da pozovu najpoznatijeg svetskog ubicu Tau Paja koji će imati zadatak da ubije Gokua. Ali na kraju Goku ubija Tau Paja i uništava svu vojsku.

Gokuov sledeći protivnik je Tenšinhan koji je učenik rivala Kornjačinog vrača, Ždralovog Vrača. Kao i Jamača, Tenšinhan će se kasnije boriti zajedno sa Gokuom.

Posle zavrčetka 22. Svetskog turnira borilačkih veština iznenada se pojavljuje Demonski kralj Pikolo koji je želeo da ubije najbolje borce na svetu. U teškoj i do kraja neizvesnoj borbi Goku uspeva da pobedi kralja Pikola i da osveti smrt svog prijatelja Krilina. Nekoliko trenutaka pre svoje smrti Demoski kralj Pikolo uspeva da izbaci jaje iz sebe u kojem se nalazi Pikolo Junior.

Posle teške borbe sa Demonskim kraljem, Goku odlučuje da trenira kod Kamija, zaštitnika Zemlje. Kod Kamija trenira 3 godine spremajući se za 23. Svetski turnir borilačkih veština. Na turniru će se pojaviti i naslednik Demonskog kralja, Pikolo Junior. Pikolo će dokazati svima da je jak i da svi treba da ga se pribojavaju. Obojica će dospeti do finala gde će se voditi teška i neizvesna borba. Pikolo će doći u situaciju da mora da upotrebi Demonski talas (Chōbakuretsumaha) kako bi porazio Gokua. Talas pogađa Gokua, ali Goku ostaje neozleđen. Pošto je talas dosta izmorio i oštetio Pikola, Goku će upotrebiti svoje najjače oružje, Kamehame talas. On pogađa Pikola i kada se činilo da je Pikolo poražen, on iznenada ispaljuje iz svojih usta Energetski talas (Kuchikarakikouha). Tada je uspeo da rani Gokua i odlučuje da definitivno uništi Gokua tako što će mu lomiti delove tela sve dok Goku bude nepokretan. Pikolo skače u vis sa namerom da odigra svoj konačni potez, Eksplozivni demonski talas. Goku uspeva da se odbrani i iznenađuje Pikola kontranapadom koji ga je definitivno porazio i učinio Gokua šampionom.

Na kraju Zmajeve kugle Goku se venčava sa Či-Či.

Sage[уреди | уреди извор]

Originalni nazivi[уреди | уреди извор]

 • Son Gokou (Epizode 1~28) (2/26/1986~9/3/1986)
 • Red Ribbon Army (Epizode 29~68) (9/10/1986~7/1/1987)
 • 22nd Tenkaichi Budoukai (Epizode 69~101) (7/8/1987~2/17/1988)
 • Piccolo-Daimaou (Epizode 102~132) (2/24/1988~11/2/1988)
 • 23rd Tenkaichi Budoukai (Epizode 133~153) (11/9/1988~)

Sage po FUNimationu[уреди | уреди извор]

 • Emperor Pilaf (Epizode 1~13)-Vladar Pilaf
 • First World Martial Arts Championship (Epizode 14~28)-Prvo Svetsko Takmicenje Borilackih Vestina
 • Red Ribbon Army (Epizode 29~45)-Vojska Crvene Masne
 • General Blue (Epizode 46~57)-General Blu
 • Commander Red (Epizode 58~67)-Narednik Red
 • Fortuneteller Baba (Epizode 68~83)-Vidovita Baba
 • Tien Shinhan (Epizode 84~101)-Ten Sinhan
 • King Piccolo (Epizode 102~122)-Kralj Pikolo
 • Piccolo Jr. (Epizode 123~153)-Pikolo Junior

Dugometražni filmovi[уреди | уреди извор]

Postoje četiri filma Zmajeva kugla:

 1. Curse of the Blood Rubies-Kletva Krvavih Rubina (1986)
 2. Sleeping Princess in Devil's Castle-Uspavana Princeza u Đavoljem Dvorcu (1987)
 3. Mystical Adventure-Mistična Pustolovina (1988)
 4. The Path to Power-Put do Moći (Napravljen na desetogodišnjicu Zmajeve Kugle) (1996)

Postoje dva specijala:

Specijal 1:Gokuova sigurnost u saobracaju (1988)

Specijal 2:Gokuova vatrogasna brigada (1988)

Likovi[уреди | уреди извор]

Pozitivni[уреди | уреди извор]

Negativni[уреди | уреди извор]

Ni jedno ni drugo[уреди | уреди извор]

Vidi još[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Hot for Hoth”. Hot for Hoth (на језику: енглески). Приступљено 23. 12. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Zmajeva kugla