Марија Фабек

С Википедије, слободне енциклопедије
Марија Фабек
Датум рођења(1937-09-08)8. септембар 1937.
Место рођењаМоравицеЈугославија

Марија Фабек (Моравице, Горски котар, 8. септембар 1937) је хрватска завичајна и емигрантска књижевница. [1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је у Моравицама, у породици Мајер. Одрасла је у Загребу. Гимназију је завршила у Загребу. Истовремено је прошла позоришну обуку. Стално је ангажована на Радио Загребу. Постигла је веома запажен успех својим главним улогама у дечјој и омладинској уметности. Од 1958. године борави у СР Немачкој, где је школовање цртаног филма стекла у Минхену и Висбадену. Запослила се на немачкој телевизији ЗДП и радила за разне друге продуценте. У Канади је од 1978. године. Тамо је радила на разним студијама цртаног филма. И данас живи у Канади, у Бурлингтону, Онтарио. Завршила је студиј теологије за лаике. Стварала је у Хрватској и касније у егзилу [2] .

Награде и признања[уреди | уреди извор]

Објављивала је књижевне чланке у Хрватској ревији, Хрватском путу, Хрватици, Даници и др. Објавила је књиге: [1]

Дела[уреди | уреди извор]

  • На личком камену (поезија и приповетке), Торонто, 1985.
  • Вјечна мајка (поезија), Торонто, 1988
  • 65 година цртаног филма у Хрватској, Торонто, 1990.

Шимун Шито Ћорић уврстио је у своју антологију 45 хрватских исељеничких писаца и 60 хрватских емигрантских писаца . [1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Šimun Šito Ćorić: 60 hrv. emigrantskih pisaca Архивирано 2012-12-05 на сајту Archive.today, Šimun Šito Ćorić, (arhivirano na 5. prosinca 2012. Pristupljeno 1. ožujka 2019.
  2. ^ Hrvatska republikanska zajednica Архивирано 2011-07-21 на сајту Wayback Machine Malkica Dugeč: Bezdomnost boli (govor s promocije knjige "Tragovima bezdomnosti"), Zagreb, 6. svibnja 2009.
    "Ne tako davno dijelila sam svoju emigrantsku sudbinu s mnogim hrvatskim piscima, suputnicima u hodu "per crucem ad lucem" "po križu do svjetla" kao što su primjerice bili: Vinko Nikolić, Lucijan Kordić, Boris Maruna, Ernest Bauer, Vjenceslav Čižek, Mirko Vidović, Milan Blažeković, Bogdan Radica, Ivo Korsky, Hrvoslav Ban, Kazimir Katalinić, Katarina Pejaković, Zlata Ivezić, Marija Fabek i mnogi drugi.