Месихи од Приштине

С Википедије, слободне енциклопедије

Месихи (Месија) од Приштине, познат на османском турском и као Приштинали Месихи, био је један од најпознатијих песника Османског царства у 15. и раном 16. веку, током ере султана Бајазита II и познат је као један од најранијих албанских песника.[1][2]

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у Приштини, тада делу Османског царства, вероватно око 1470. године. Био је албанског порекла и звао се Иса. Као млад се преселио у Истанбул и живео у њему до смрти, негде око 1512. године.

Месихи је постао познат као калиграф. Уз помоћ великог везира Хадим Али паше је ушао у диван. Међутим, Месихи је описан као недисциплинован, хедонистички настројен. Велики везир, који је такође био албанског порекла, звао га је "уличним Арапином" и "дечком уличаром". Свакако, Месихи је успео да задржи своју позицију до смрти Хадим Али-паше 1511. године. Затим је покушао да придобије заштиту осталих високих званичника Османског царства, али у томе није успео.

Месихи је постао познат као изузетно талентован и оригиналан песник. Његов песнички језик је једноставан. Постоји неколико критичких дела за његов рад.

Његово дело Murabba' -i bahâr је преведено и објављено од стране оријенталисте сера Вилијама Џоунса, која је постала међу најпознатијим турским песмама у Европи. Shehr-engiz је такође постала позната. Обично се сматра "трећим најбољим османским песником пре Бакија".[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Norris, Harry Thirlwall; Norris, H. T. (1993). Islam in the Balkans: Religion and Society Between Europe and the Arab World (на језику: енглески). Univ of South Carolina Press. ISBN 978-0-87249-977-5. 
  2. ^ Cornis-Pope, Marcel; Neubauer, John (2004). History of the Literary Cultures of East-Central Europe: Junctures and Disjunctures in the 19th and 20th Centuries (на језику: енглески). John Benjamins Publishing. ISBN 978-90-272-3453-7. 
  3. ^ Houtsma, Martijn Theodoor (2006). Biographical Encyclopaedia of Islam (на језику: енглески). Cosmo Publications. ISBN 978-81-307-0390-9.