Михаило Зубовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Михаило Зубовић
Датум рођења1832.
Место рођењаВрелоКореница
Датум смрти15. јануар 1913.(1913-01-15) (80/81 год.)
Место смртиЗагреб

Михаило витез Зубовић (Врело, Кореница, 1832Загреб, 15. јануар 1913) био је домобрански мајор, народни посланик и добротвор.

Биографија[уреди | уреди извор]

Отац му је био граничарски наредник. Каријеру је започео као граничарски официр, а потом је ступио у домобранство. Био је професор на домобранској војној академији у Пешти. Носилац је титуле витез железне круне трећег реда, медаље за заслуге на црвеној траци, јубилејске медаље и јубилејског крста.

Главни је покретач и оснивач Српске штедионице у Загребу. До 1906. године био је коренички народни заступник у Хрватском сабору. У време оснивања Српске банке прихватио је и весплатно обављао дужност благајника оснивачког одбора. Изабран је за председника Надзорног одбора Српске банке, као и за доживотног члана Извршног одбора. Један је и од оснивача и члан управног одбора Савеза српских земљорадничких задруга. Као велики добротвор поклонио је 1912. године Српском привредном друштву Привредник двоспратну кућу у Загребу. Био је члан Патроната Привредникових добротвора. Био је присталица Куенове Народне странке.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Петар В. Крестић, Српско привредно друштво „Привредник“ (1897-1918), Београд 2002.