Музеј кинематографије у Солуну

С Википедије, слободне енциклопедије
Музеј кинематографије у Солуну
Зграда Музеја
Оснивање1997
ЛокацијаСолун
Грчка

Музеј кинематографије у Солуну налази се у очуваној згради Складишта А луке, на пристаништу А, на крају плаже, у близини Аристотеловог трга у Солуну. У музеју се може пратити еволуција кинематографије у Грчкој.

У музеју се налазе различити предмети из музејских збирки, богата филмска архива и збирка џиновских постера. У оквиру музеја је и просторија за пројекције Такис Канелопулос, где се приказују филмови из Солунске филмске библиотеке.

Музеј кинематографије у Солуну једини је музеј овакве врсте у Грчкој.

Сврха Музеја“ је прикупљање, спасавање и приказ елемената филмског живота земље. У оквиру овог циља Музеј се стара о проучавању и документовању материјала који се односи на кинематографску уметност, као и о организацији истраживачких и образовних програма у сарадњи са другим сродним органима . [1]

Историја[уреди | уреди извор]

Музеј кинематографије у Солуну основан је 1997. године, када је Солун био културна престоница Европе. Тачније, Управни одбор Организације Културне престонице Европе-Солун 1997. основао је посебну институцију за биоскоп у Солуну под називом „Музеј филма Солуна“. Музеј је основан као самостални део Солунског филмског фестивала, али је 2003. године издвојен из Фестивала и ради као правно лице приватног права под надзором Министарства културе Грчке. Од 23. децембра 2010. године, музеј се спојио са филмским фестивалом.

Први директор Музеја кинематографије у Солуну са мандатом до 2002. био је филмски критичар Алексис Дерментцоглу, а председник Апостолос Папагијанопулс. Потом је директор био професор Гиоргос Катсангелос, а председник директор Тасос Псарас. Док је од 1.6.2005. до спајања Музеја са Солунским филмским фестивалом у децембру 2010. године његов директор био филмски критичар Василис Кечагијас, а председник Ђорђе Милонас. Димитрис Еипидис је био генерални директор Филмског фестивала у Солуну – Музеј филма у Солуну од маја 2010. до марта 2016. године.

Од априла 2016. генерални директор Солунског филмског фестивала – Музеј кина у Солуну је Елисе Заландо [2] .

Збирке[уреди | уреди извор]

Међу збиркама Музеја кинематографије у Солуну су следеће колекције:

Колекција "ХЕЛАФИ".[уреди | уреди извор]

Колекција „ХЕЛАФИ” (ХЕЛЕНИЧКИ ПЛАКАТ) је колекција џиновских филмских плаката коју је Музеју кинематографије у Солуну доделила Организација за промоцију хеленске културе „Културна олимпијада 2001-2004”. Колекција "ХЕЛАФИ" се сматра јединственом у свету, јер поред ручно осликаних џиновских постера, скице оловком, литографије, акварелне радове, кинеско мастило и бојице обухвата.

Збирка Константина Арванитидиса[уреди | уреди извор]

Колекција Арванитидис обухвата ручно рађене џиновске постере различитих димензија за грчке и стране филмове, који су постављени на фасадама биоскопа у Солуну. Такође, ту су и записници и разна документа Уније сликара – знаковара – декоратера – оглашивача Солуна „О Апелис“.

Збирка Николаоса и Екатеринаса Билилиса[уреди | уреди извор]

Колекција Билили обухвата око 55 филмова, углавном грчких од 1962. до 1972. године, али и страних продукција, из земаља као што су САД, Енглеска, Немачка, Индија итд. Такође су укључени француски документарни филмови, неми филмови, немачки актуелни догађаји, амерички цртани филмови, грчки концерти, рекламе као и трејлери из САД, Русије, Италије, Енглеске, Кине, Француске и Турске. Друга категорија колекције Билили је разна кинематографска опрема и прибор, као што су фотоапарати и пројектори, филмске траке, магични фењер из 1890. године, дисплеји, сочива, наслови, чауре, фото негативи, лампе итд.

Збирка Василија Пападопулоса[уреди | уреди извор]

Пападопулосова колекција обухвата филмове, актуелности, цртане филмове, филмске спотове, трејлере и документарне филмове из разних земаља Америке и Европе, укључујући Грчку. Ова збирка такође има пројекторе, књиге и литературу о биоскопу.

Друге колекције[уреди | уреди извор]

Ту су и колекције попут оне Министарства Македоније-Тракије, која се састоји од око 90 едукативних филмова из 1970-их – углавном грчких, али и америчких – као и разних трејлера модерних филмова углавном енглеске продукције.

Филмски музеј у Солуну је административно подређен Солунском филмском фестивалу .

Солунска филмска библиотека[уреди | уреди извор]

У музеју од 2013. године ради и филмска библиотека. У њеној колекцији налазе се филмске књиге и часописи на грчком и страном језику, непрофитне филмске организације СТУДИО-паралелног кола и Солунског филмског фестивала .

Образовни програми[уреди | уреди извор]

Едукативни програми су такође укључени у годишњу активност Музеја. Њихов циљ је да „кроз интерактивне и искуствене акције трансформишу биоскоп у алтернативно средство за учење и знање и да на креативан начин упознају ученике са филмским наративним и изражајним средствима овог посебног „језика“ . [3]

Солунска филмска библиотека је члан Међународне федерације филмских библиотека.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]