Пређи на садржај

Музеј уметности младих

С Википедије, слободне енциклопедије
Музеј уметности младих
Museum of Young Art
Оснивање2005.
Затварање2015.
ЛокацијаБеч
 Аустрија
Врстамузеј и галерија
Директордр Коља Крамер
АдресаПалата Шенборн-Батијани, Беч

Музеј уметности младих који је као приватни музеј у Бечу, Аустрија, радио од 2005.[1] до 2015. године и био је први музеј на света посвећен искључиво уметности младих у 21. века. Музеј је основанао швајцарско-немачки историчар уметности и уметнички менаџера др Коља Крамер. У њему су представљана уметничка дела настала искључиво након 2000. године и то она која су првенствено била из периода раних радова предсваљеног уметника.[2]

Стилски гледана изложбени фокус био је на савременом сликарству, видео инсталацијама, фотографији и фантастичном реализму.[3] Циљ је био промовисање младе уметности и откривање талената. Уметници који су излагали нису морали да буду признати, чиме је музеј свесно преузео ризик у погледу дугорочне уметничко -историјске релевантности. Приход од продаје уметничких дела ишао је уметницима или добротворним организацијама.

Музеј док је функционисао пружао је прилику младим уметницима да покажу своје креативности у формалном окружењу.[4]

Музеј уметности младих због финансијских проблема трајно је престао са радом 2015. године.[5]

Историја[уреди | уреди извор]

Оснивач и директор Музеја др др Коља Крамер
Лого Музеја

Музеј је основао и њиме руководио 2005. године швајцарско-немачки историчар уметности и уметнички менаџер др Коља Крамер.[2]

Прва локација музеја била је у бечкој Рингштрасе, поред Бургтеатра и Градске куће. Потом се 2010. године Музеј преселио у Палату Шенборн-Батијани, у којој је радио до 2015. године, када је затворен због финансијских потешкоћа. Стечајни поступак је отворен у фебруару 2015. године, а окончан 28. октобра 2016. године.[4][5]

Музеј је затим наставио своје активности, и због глобалних политичких догађаја, посветио се искључиво европској турнеји са уметничким делима младих за мир, под називом „Pop Up Art Tour for Peace“.

Заступљене земље и међународни значај[уреди | уреди извор]

Музеј уметности младих је првенствено представљао савремену европску уметност младих уметника, са посебним фокусом на регионалној уметности Беча, Аустрије и суседних земаља.

Музеј је у Бечу деловала као нека врста капија ка истоку, посебно са својим бројним изложбама и уметницима из источне Европе. Поред регионалног естаблишмента, међународна релевантност Музеја није се огледа само у бројном учешћу међународних уметника на изложбама и међународно оријентисаном изложбеном програму у Музеју, већ и у рецепцији Музеја у иностранству.[6]

Музеј уметности младих је био блиско повезана са дипломатским круговима у Бечу и блиско је сарађиваоса међународним уметничким институцијама.

Уметници који су излагали[уреди | уреди извор]

Међу уметницима који су излагали у музеју били су, на пример: Naomi Devil, Die 4 Grazien, Helmuth Gräff, Patricia Jaqueline, Horst Keining, Alex Kiessling, Josef Machynka, Robert Muntean, Katharina Razumovsky, Bianca Regl, Gerhard Reinert, Stylianos Schicho und Liu Xiuming.

Део енеријера Музеја

Признања[уреди | уреди извор]

За свој рад Музеј уметности младих је 2013. године доби „Пламен мира”, награду коју додељују чланови породице Хабзбург за допринос миру у свету.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „derStandard.at”. www.derstandard.at. Приступљено 2022-08-10. 
  2. ^ а б „MOYA - Museum of Young ArtAbout Vienna, your travelguide to Vienna: Wien, Vienne, Viena, Austria”. www.aboutvienna.org (на језику: енглески). Приступљено 2022-08-10. 
  3. ^ ArtFacts. „MOYA - Museum of Young Art | Institution”. ArtFacts (на језику: енглески). Приступљено 2022-08-10. 
  4. ^ а б „Museum of Young Art (MOYA) (Vienna) - Visitor Information & Reviews - WhichMuseum”. whichmuseum.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-08-10. 
  5. ^ а б „Museum of Young Art (MOYA) (Vienna) - Visitor Information & Reviews - WhichMuseum”. whichmuseum.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-08-10. 
  6. ^ „MOYA - Musuem of Young Art”. web.archive.org. 2018-01-23. Архивирано из оригинала 23. 01. 2018. г. Приступљено 2022-08-10. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]