Мун: Чувар месеца

С Википедије, слободне енциклопедије
Мун: Чувар месеца
Постер филма
Изворни насловMune, le gardien de la lune
Жанравантура, фантастика
РежијаАлександар Хебојан
Беноа Филипон
СценариоБеноа Филипон
Жером Фанстен
ПродуцентДимитри Расам
Атон Соумах
Алексис Вонарб
МузикаБруно Куле
Година2014.
Трајање86 минута
ЗемљаФранцуска
Језикфранцуски
Буџет17 милиона долара[1]
Зарада14,5 долара[2]
IMDb веза

Мун: Чувар месеца (франц. Mune, le gardien de la lune) је француски анимирани филм из 2014. године. Режију филма вршили су Беноа Филипон и Александар Хебојан, а сценарио Жером Фанстен и Беноа. Премијерно је приказан 6. децембра 2014. године у Француској.

У Србији, филм је у синхронизованом облику премијерно приказан 1. октобра 2015. године.[3] Синхронизацију је радио студио Блу Хаус, а дистрибуцију компанија Блитз Филм. Гласове су тумачили Иван Михајловић, Никола Булатовић, Драган Вујић, Ивана Дудић, Бојан Лазаров, Марко Живић, Милан Чучиловић, Ненад Ненадовић, Милан Антонић,[4] Синиша Убовић, Марко Марковић и Милан Тубић.

Радња[уреди | уреди извор]

Прича се одвија у фантастичном свету где живе бића дана и ноћи. Чувари Сунца и Месеца генерацијама одржавају мир између та два света.

Фаун звани Мун неочекивано добија улогу чувара Месеца, упркос негодовању осталих житеља. Сохон, нови чувар Сунца, такође није задовољан, и једне ноћи грди Муново неискуство. У том тренутку зликовац звани Некрос краде Сунце, уводећи вечну ноћ. Мун због тога бива протеран.

Продукција[уреди | уреди извор]

Беноа Филипон је испрва хтео да Мун: Чувар месеца буде краткометражни играни филм о лику који вуче Месец помоћу конопца, са атмосфером инспирисаном продукцијама Терија Гилијама. Прича је, међутим, била превише комплексна са кратки формат, те је одлучено да се преточи у дугометражни филм. Беноа је потом још развио идеју и ликове. Главни лик Мун инспирисан је ликом Едварда из Тим Бертоновог филма Едвард Маказоруки, а Сохон ликом База из франшизе Прича о играчкама и Хан Солом из Ратова звезда. Филм је углавном урађен ЦГИ техником, с тим да су сцене снова урађене у формату.

Пријем[уреди | уреди извор]

Филм је добио позитиван пријем, поготово његов стил и дизајн. Каролајн Вије (20 Minutes) сматра да филм изгледа „невероватно,“ и да је прича „иноватнивна и пуна изненађења“.[5] Кристофер Нарбин (Première) је рекао да су стил филма и дизајн ликова јединствени.[6] Ерик Либио (L'Express) је у својој рецензији написао да је филм дирљив, и да показује да је „француска анимација у добром стању“.[7] Хелена Вилович (Elle) сматра да је „квалитет филма, ликова и света у равни са класицима као што су Прича о играчкама и Принцеза Мононоке“.[8]

Сама прича, са друге стране, има мешане критике, премда већински позитивне. Либио сматра да је прича „прелепа и интелигентна,“ као и „романтична и прогресивна“. Жан Сероа (Le Dauphiné Libéré) је рекао да су ликови у филму иновативни, а да је прича „пуна авантуре, савршена за целу породицу“.[9] Барбра Тет (Le Journal du dimanche) сматра да је прича „богата, са забавним ликовима; савршена за предшколски узраст“.[9] Филип Лаугуш (Quest France) са друге стране сматра да је прича „оригинална и софистицирана“.[9] Гијемет Одицино (Télérama) је за причу рекао да је „чаробна и ефективна,“ наводећи још да га фаун Мун подсећа на креације Лика Бесона, Глим на карактере из Бертонових филмова, а остали ликови на бића из светова Хајаоа Мијазакија и Салвадора Далија.[10] Нарбон сматра да је прича поетична, али уједно и „фомрална,“ те да се не слаже са дизајном света.[11] Виловичевој се не свиђа што је улога јединог женског лика у филму „декоративна; постоји само да би се дивила мушким ликовима“.[12]

Награде[уреди | уреди извор]

Филм је 2017. године био предложен за номинацију награде Оскар у категорији за најбољи анимирани филм.[13]

Награда Категорија Номиновани Резултат
Интернационални фестивал анимираног филма у Ансију Кристална награда за најбољи филм Номинација
Филмски фестивал у Торонту Јуниорска награда публике Освојено
Јуниорски филмски фестивал у Стокхолму Најбољи филм у категорији за децу узраста од 6 до 10 година Освојено
Токијска аниме награда Токијска аниме награда за најбољи филм Освојено
Награда Светски саундтрек Награда Светски саундтрек за композитора године Бруно Куле Номинација

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Mune Le gardien de la lune”. JP's Box-Office. 
  2. ^ „Mune, le gardien de la lune (2015) - Financial Information”. The Numbers. 
  3. ^ „MUN: ČUVAR MESECA (SINH)”. Cineplexx. Приступљено 19. 10. 2022. 
  4. ^ „MUN :ČUVAR MESECA 3D SINH”. CinestarCinema. Приступљено 19. 10. 2022. 
  5. ^ „"Mune, le gardien de la lune": Une histoire magique et animée”. 20minutes.fr. Приступљено 2016-03-09. 
  6. ^ „Mune : le Gardien de la Lune : Critiques | Films | Premiere.fr”. www.premiere.fr. Приступљено 2016-03-09. 
  7. ^ „Mune, le gardien de la Lune, magnifique et touchant”. LExpress.fr. 14. 10. 2015. Приступљено 2016-03-09. 
  8. ^ „Mune le gardien de la lune : film réalisé par Alexandre Eboyan - Elle”. www.elle.fr (на језику: француски). Приступљено 2016-03-09. 
  9. ^ а б в AlloCine. „Mune, le gardien de la lune: Les critiques presse”. AlloCiné. Приступљено 2016-03-09. 
  10. ^ „Mune, le gardien de la Lune”. www.telerama.fr. Приступљено 2016-03-09. 
  11. ^ Narbonne, Christophe. „Mune : le Gardien de la Lune”. Premiere. Приступљено 2017-09-20. 
  12. ^ Villovitch, Helena (2015-10-09). „Mune le gardien de la lune”. Elle. Приступљено 2017-09-20. 
  13. ^ „27 Animated Features Submitted 2016 Oscar Race”. www.oscars.org (на језику: енглески). 10. 11. 2016. Приступљено 2016-11-12. 

Спољашњи извори[уреди | уреди извор]