Пређи на садржај

Прича о играчкама (франшиза)

С Википедије, слободне енциклопедије
Прича о играчкама
ТворацЏон Лесетер
Пит Доктер
Ендру Стентон
Џо Ренфт
Оригинални радПрича о играчкама (1995)
Власник
Филмови и телевизија
Филм(ови)
Анимиране серије
Телевизијски специјал(и)
Direct-to-videoБаз Светлосни Звездане команде: Авантура почиње (2000)

Прича о играчкама (енгл. Toy Story) је Disney медијска франшиза која је започела 1995. године изласком истоименог дугометражног анимираног филма, чији је продуцент Pixar Animation Studios и издавач Walt Disney Pictures.[1] Франшиза је базирана на антропоморфолошком концепту у ком су све играчке, непознато људима, потајно живе и филм се фокусира на разнолику групу играчака која садржи класичну лутку каубоја Шерифа Вудија и модерну акциону фигуру космонаута База Светлосног, којима дају глас Том Хенкс и Тим Ален. Група се неочекивано упусти у авантуре које их изазивају и мењају.

Франшиза се састоји углавном од четири CGI анимирана филма: Прича о играчкама (1995), Прича о играчкама 2 (1999), Прича о играчкама 3 (2010) и Прича о играчкама 4 (2019). Прича о играчкама представља први дугометражни филм који је у потпуности направљен помоћу компјутерски генерисаних слика. Прва два филма франшизе је режирао Џон Ластер, трећи Ли Анкрич, који је такође био ко-режисер другог филма (заједно са Ешом Бреноном) и четврти Џош Кули.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Chen, David (12. 10. 2009). „Lee Unkrich Announces Kristen Schaal and Blake Clark Cast in Toy Story 3; Toy Story 3D Double Feature To Stay in Theaters”. SlashFilm. Архивирано из оригинала 25. 06. 2018. г. Приступљено 31. 8. 2012. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]