Мусандам

С Википедије, слободне енциклопедије
Положај Мусандама у Оману

Мусандам је мухафаза у Оману. Административни центар је град Хасаб (Ел-Хасаб). Мусандам заузима површину од 1 800 км² и у њему живи 31 425 људи (2010. године).

Географија[уреди | уреди извор]

Налази се на самом сјеверу државе, на истоименом полуострву. Географски, полуострво стрши у Ормуски мореуз, уски улаз у Персијски залив. Мусандам има важан стратешки положај, јер даје Оману дјелимичну контролу, заједно са Ираном, над овим тјеснацом. Будући одијељен од осталих дијелова Омана територијом Уједињених Арапских Емирата, представља полуенклаву.

На сјеверном дијелу полуострва, око села Кумзар, користи се језик кумзари — југозападни дијалект персијског језика.

Залив у Мусандаму
Полуострво Мусандам виђено из свемира. На сјеверу (врх) је Хасаб означен зелено, у контрасту са дугиним бојама околних стијена (боје нису природне). Име Хасаб упућује на плодну земљу.

До скора је приступ полуострву био прилично тежак. На располагању су биле двије могућности: ријетки авионски лијетови или десеточасовна друмска вожња и четири имиграционе контроле. У августу 2008. отворена је трајектна линија између Маската и Мусандама ради побољшања транспортног саобраћаја с полуострвом.

Мусандам је познат по својим прекрасним пејзажима на морској обали, уски заливи овдје подсећају на норвешке фјордове. Међутим, разлог њиховог настанка је други. Арабијска плоча лагано се подвлачи под Евроазијску, на којој се уздижу земљотресима подложне планине Ирана. Полуострово Мусандам тоне, па су над водом остали само врхови планина, док је море испунило долине, створивши необичну обалску линију.

Административна подјела[уреди | уреди извор]

Мухафазе Омана и УАЕ
  Оман
  Абу Даби (УАЕ)
  Дубаи (УАЕ)
  Шарџа (УАЕ)
  Аџман (УАЕ)
  Фуџејра (УАЕ)

Мухафаза Мусандам дијели се на 4 вилајета с центрима у градовима:

Хасаб је регионални центар мухафаза.

На челу административне управе је мухафиз.