Мученик Карп

С Википедије, слободне енциклопедије

Карп је мученик, светитељ кога прославља православна, католичка, јерменска и евангелистичка цркве.

Рођен је у граду Пергаму у Малој Азији (данас Бергам у Турској)[1].

Према латинским изворима, био је епископ града Горда у Лидији (данас Горд у Турској), пострадао око 165. године за време владавине Марка Аурелија (161-180) и његовог савладара Луција Вера (161-169).

Према грчким изворима, био је епископ града Тијатире, а пострадао је око 251. године за време владавине Деција (249-251), који је на крају свог живота организовао прогон хришћана, и наводно преминуо у Пергаму. Дан православног сећања је 13. април.

У Јерменској цркви светитељ се празнује 13. октобра по јулијанском календару и 26. октобра по грегоријанском календару. Евангелисти се сећају његовог дана сећања 10. јануара[2].

Његова смрт је описана на приближно исти начин и у латинским и у грчким изворима. Због одбијања обожавања цара и паганских богова и одбране хришћанске вере, Карп и ђакон Папилије су везани за ноге коњима и вучени улицама града (у неким изворима, прво су били мучени у Лидији, а затим у Пергаму). Када су и после свега одбили да се одрекну хришћанства, послани су на ломачу, на коју се добровољно узнела са њима и Агатоника, Папилијина сестра, такође желећи да умре за Христа. Међутим, у том тренутку је, неким чудом почела да пада јака киша која је угасила пламен, након чега су судије одлучиле да погубе хришћане одсецањем глава, што је и учињено. Пре Карпове смрти, његов слуга Агатодор, који је такође добровољно одлучио да умре за веру, претучен је на смрт бичем пред његовим очима[3].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „КАРП, ПАПИЛ(А), АГАФАДОР И АГАФОНИКА”. www.pravenc.ru. Приступљено 2023-12-14. 
  2. ^ „Сщмч. Карп, епископ Фиатирский, сщмч. Папила, диакон, мч. Агафодор и мц. Агафоника: житие, иконы, день памяти”. azbyka.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-12-14. 
  3. ^ „Црквени календар за четвртак 26. 10. 2023.”. Televizija Hram (на језику: енглески). Приступљено 2023-12-14.