Мала Азија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Средоземног мора.
Античке цивилизације

Мала Азија (грч. Μικρὰ Ἀσία), често називана и Западна Анадолија (грч. Ἀνατολή) је полуострво у југозападној Азији. Обухвата око 60% територије на западу азијског дела Турске. На грчком то име значи „излазак сунца“. Турска реч за Малу Азију, Анадолу, потиче из грчког језика. Полуострво се простире између Црног мора на северу, Егејског на западу и Средоземног мора на југу. На истоку се граничи са Јерменском висоравни коју у Турској често означавају као Источна Анадолија. Западна и јужна обала Мале Азије (укључујући и приморје Сирије) назива се још и Левант.

Мала Азија је била колевка многих цивилизација, још од праисторијске епохе. Велике цивилизације и значајни народи су покушавали да се населе или да овладају Малом Азијом: Колхиђани, Лувијанци, Хетити, Фригијци, Кимеријанци, Лидијци, Персијанци, Келти, Грци, Пелазги, Јермени, Римљани, Готи, Курди, Византинци, Турци Селџуци, Турци Османлије. Ови народи су припадали различитим етничким и језичким традицијама. Становници Мале Азије су говорили индоевропским, семитским, као и многим језицима нејасног порекла. У последње време, има научника који верују да је Мала Азија прапостојбина индоевропских језика. Има показатеља да је Мала Азија и прапостојбина Етрураца.

Данас становници Мале Азије углавном говоре турским језиком. Турци су се појавили у Малој Азији у 11. веку. Упркос томе, у Малој Азији има и других народа: до почетка 20. века, у западним и северним деловима тамо су живели Грци, али су протерани у доба младотурске револуције. Највеће етничко чишћење доживели су Јермени. Још увек, значајан број Курда живи као етничка и лингвистичка мањина у југоистичним деловима Мале Азије, упркос прогонима турске државе.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]