Награда Еми

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Награда Еми
Pepe Motta - Emmy Awards Winner.jpg
Статуета која се додељује добитнику награде Еми
Додељује се задостигнућа у телевизијској индустрији
ЛокацијаЛос Анђелес
Земља САД
ПредстављаАкадемија телевизијске уметности и наука
(ATAS)
Национална академија телевизијске уметности и наука
(NATAS)
Међународна академија телевизијске уметности и наука
(IATAS)
Прво додељивање
1949. год.; пре 71 године (1949)
Последње
додељивање

2017. год.; пре 3 године (2017)
Веб-сајтwww.emmys.tv
www.emmys.org

Награда Еми (енгл. Emmy Award) је награда која се додељује за америчку телевизијску продукцију, као на пример награда Пибоди, али је за разлику од наведене више усмерена на забаву. Сматра се еквивалентом Оскара.

Награде се додељују у више различитих категорија, а одлуку о победнику доносе три организације:

Историја[уреди]

Прва церемонија доделе награде Еми одржана је у Hollywood Athletic Clubs 25. јануара 1949. Име Emmy је феминизација имена Immy, надимка који је коришћен за цеви раних телевизијских камера. Ширли Динздејл је постала прва особа која је освојила Еми на првој церемонији. Кип награде Еми изгледа као жена са крилима која држи атом, што је постао симбол телевизијске академије за уздизање уметности на телевизији. Статуету је израдио инжењер Луис Мекманус.

Врсте[уреди]

Еми за ударне термине[уреди]

Представљају награде које се додељују америчким телевизијским програмима у ударном термину. Церемоније се углавном одвијају средином септембра и емитују се на каналима ABC, CBS, NBC и Fox.

Дневни Еми[уреди]

Представљају награде које се додељују америчким свакодневним телевизијским програмима. Први Дневни Еми додељен је 1972. године.

Спортски Еми[уреди]

Представљају награде које се додељују америчким спортским телевизијским програмима. Церемонија се одржава сваког пролећа, углавном негде задње две недеље у априлу или прве недеље септембра.

Технолошко-инжењерски Еми[уреди]

Представља награде које се додељују индивидуалцима, компанијама или научним организацијама које су увелико помогле развоју технологије на телевизији.

Регионални Еми[уреди]

Представља локалне награде које се додељују регионалним америчким телевизијским тржиштима. Ове награде су мање гламорузне.

Међународни Еми[уреди]

Представља награде које се додељују најбољим телевизијским програмима изван САД. Сваки програм који је номинован се емитује на фестивалу у Њујорку дан пре одржавања церемоније.

Спољашње везе[уреди]