Национална библиотека Аустралије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Национална библиотека Аустралије на мапи Аустралије
Национална библиотека Аустралије
Национална библиотека Аустралије
Национална библиотека Аустралије на карти Аустралије
Национална библиотека Аустралије

Национална библиотека Аустралије (енгл. National Library of Australia) смештена је у Канбери, Аустралији. Саграђена је 1960. Нова зграда саграђена је 1968, године близу обале Барли Грифин језера, у самом центру Канбере. Закон о ауторским правима захтевао је да се од свака аустријска књига по неколико примерака депонује у Националну библиотеку.

Многобројне књиге смештене су на полицама дуге преко 40 km. Многи важни рукописи, дневници, оригинали књига и тонски записи чувају се у просторијама испод површине земље. Иако су под заштитом, већина дела која се налазе „под земљом“, доступна су јавности у виду копија.

Библиотека[уреди]

Национална библиотека Аустралије на заласку Сунца

Библиотека садржи преко 105.000 артикала (књига, слика, мапа, новина, компакт-дискова). Поред стандардних услуга, библиотека омогућава и резервисање књига преко интернета. Библиотека је једна од водећих у свету у дигиталним издањима и одржавању интернет архиве аустралијских сајтова, познатија као Пандорина архива.

Национална библиотека представља дом различитих колекција и просторија. Тако на пример постоје просторије са интернет услугама. У свако тренутку, стручно особље може помоћи својим клијентима. Такође, постоје и читаонице у којима се свакодневно могу видети бројни студенти. Постоје посебне просторије за проналажење и коришћење дигиталних или аудио-записа

Аустралијске слике[уреди]

Аустралијске слике је један од многобројних услуга која пружа корисницима базу од преко 40 колекција слика Аустралије, аустралијанаца и аустралијског живота

Читаоница[уреди]

Читаоница је још једна погодност библиотеке, која нуди квалитетне услове својим корисницима. Она се најчешће користи за читање ретких књига и збирки које несмеју да се износе из библиотекарских просторија. Стуб читаонице је свакако Аустралијска национална библиографска база података (АНБД), која садржи преко 40 милиона важних текстова и слика.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]