Национална библиотека Аустралије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Национална библиотека Аустралије на мапи Аустралије
Национална библиотека Аустралије
Национална библиотека Аустралије
Национална библиотека Аустралије на карти Аустралије


Координате: 35° 17' 48" ЈГ Ш 149° 7' 47" ИГД

Национална библиотека Аустралије

Национална библиотека Аустралије (енгл. National Library of Australia) смештена је у Канбери, Аустралији. Саграђена је 1960. Нова зграда саграђена је 1968, године близу обале Барли Грифин језера, у самом центру Канбере. Закон о ауторским правима захтевао је да се од свака аустријска књига по неколико примерака депонује у Националну библиотеку.

Многобројне књиге смештене су на полицама дуге преко 40 km. Многи важни рукописи, дневници, оригинали књига и тонски записи чувају се у просторијама испод површине земље. Иако су под заштитом, већина дела која се налазе „под земљом“, доступна су јавности у виду копија.

Библиотека[уреди]

Национална библиотека Аустралије на заласку Сунца

Библиотека садржи преко 105.000 артикала (књига, слика, мапа, новина, компакт-дискова). Поред стандардних услуга, библиотека омогућава и резервисање књига преко интернета. Библиотека је једна од водећих у свету у дигиталним издањима и одржавању интернет архиве аустралијских сајтова, познатија као Пандорина архива.

Национална библиотека представља дом различитих колекција и просторија. Тако на пример постоје просторије са интернет услугама. У свако тренутку, стручно особље може помоћи својим клијентима. Такође, постоје и читаонице у којима се свакодневно могу видети бројни студенти. Постоје посебне просторије за проналажење и коришћење дигиталних или аудио-записа

Аустралијске слике[уреди]

Аустралијске слике је један од многобројних услуга која пружа корисницима базу од преко 40 колекција слика Аустралије, аустралијанаца и аустралијског живота

Читаоница[уреди]

Читаоница је још једна погодност библиотеке, која нуди квалитетне услове својим корисницима. Она се најчешће користи за читање ретких књига и збирки које несмеју да се износе из библиотекарских просторија. Стуб читаонице је свакако Аустралијска национална библиографска база података (АНБД), која садржи преко 40 милиона важних текстова и слика.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]