Нацрт:Дамњановић

С Википедије, слободне енциклопедије

Дамњановићи , пореклом из Проштинца су потомци Дамњана Дамњановића , његових синова , Пауна Дамњановића , Стојана Дамњановића , Јована Дамњановића , Еврема Дамњановића , Радована Дамњановића и посинак Јован Дамњановић (од мајке Анђелије).

Порекло[уреди | уреди извор]

Дамњановићи су се у Проштинац населили око (1801). Године из Аџибеговца , познато је да још од доласка ова породица носи презиме Дамњановић , што потврђује харачки спис , за округ Јасенички. По народном предању , Дамњан Дамњановић води порекло из Херцеговине , а да се у Србију , насељава око (1780) , године , прво у округ Смедеревске Паланке , где добија посинка Јована Дамњановића , од мајке Анђелије. Дамњан је служио у округу Аџибеговца , где је по народном предању , упознао Карађорђа , касније он са Карађорђем , Кривокућама и Стеваном Синђелићем убија Аџи-Бега , те бива депортован у Проштинац , како бих се одупрео Турцима.


Долазак у Проштинац , извео се (1801). Године , Дамњан је као досељеник , служио , код тадашњег Пауна Пауновића (Бунџила) и пребивао у газдинству Пауновића. Касније , он се по предању жени се једином ћерком Пауна Пауновића , Станком Пауновић и добија синове Стојана , Пауна , Јована , Еврема , Радована Дамњановића. Крсна слава ове породице је Свети Никола , још од давних времена .

Паун Дамњановић[уреди | уреди извор]

Паун Дамњановић (1841-1906) , био је трговац стоком и војник у Српско-Турским ратовима. Познато је да је трговао у Београду , на пешти , што сведоче харачки списи. Први пут је прибележен у 1800-тим , годинама и у писмима Књаза Милоша Обреновића , када га је као младић пратио до Пожаревца из њиховог дома , пут је Милоша навео у дом Дамњановића , након повратка из Влашке.


Паун Дамњановић имао је синове Јована , Илију , Николу и Павла , као и кћерке.

Јован Дамњановић[уреди | уреди извор]

Јован Дамњановић (1841-1895) , био је брат близанац , са Пауном Дамњановићем , бавио се трговином и био војник у Српско-Турским ратовима. Записан је у писму Књаза Милоша , када је заједно са својим Братом Пауном , водио Милоша до Пожаревца .


Јован Дамњановић имао је сина Јоксима Дамњановића

Стојан Дамњановић[уреди | уреди извор]

Стојан Дамњановић (1820-1848) , био сеоски кмет Проштинца , постављен од стране Књаза Милоша , вероватан разлог за постављања Стојана , био је његов калиографски рукопис , на почетку револуциј у Војводини , био је регрутован са седамнест хиљада Срба , и послат у бој као подршка , Србима у Војводини. Први пут је споменут у писму Књазу Милошу , писмо гласи "Извињење сеоских кметова , среза Ресавског".

Стојан Дамњановић погинуо је у рату , код места Банатски Карловац у Револуцији.


Стојан Дамњановић , имао је сина Николу Дамњановића.

Радован Дамњановић[уреди | уреди извор]

Радован Дамњановић , био је ожењен ћерком Капетана Анастасијевића , учествовао је у тенкиној завери. Познато је по народном предању , да је био призећен у кући Анастасијевића. Као што је познато , Радован је требао отровати Александра Карађорђевића , али тај чин никада није успео. Радован Дамњановић , био је осућен на смрт са завереницима , али је касније помилован и убијен у тамници , Гургусовац , он је био разлог Милошевог доласка у дом Дамњановића.

Еврем Дамњановић[уреди | уреди извор]

Еврем Дамњановић , био је трговац , још као одрастао младић био је призећен у Доњем Милановцу. Касније тамо одржава и граду своју лозу и продужава огранак Дамњановића.