Википедија:Нацрти

С Википедије, слободне енциклопедије
Структура података Википедије
Тематски именски простори Именски простори за разговор
0 (Главни/Чланак) Разговор 1
2 Корисник Разговор с корисником 3
4 Википедија Разговор о Википедији 5
6 Датотека Разговор о датотеци 7
8 Медијавики Разговор о Медијавикију 9
10 Шаблон Разговор о шаблону 11
12 Помоћ Разговор о помоћи 13
14 Категорија Разговор о категорији 15
100 Портал Разговор о порталу 101
108 Књиге 109
118 Нацрт Разговор о нацрту 119
710 TimedText TimedText talk 711
828 Модул Разговор о модулу 829
2300 Справица Разговор о справици 2301
2302 Дефиниција справице Разговор о дефиницији справице 2303
-1 Посебно
-2 Медиј

Нацрти су странице за администрацију у именском простору нацрт где се нови чланци могу правити и развијати, у ограниченом[note 1] временском периоду. Они помажу новим чланцима да се развију и добију повратне информације пре него што буду премештени у главни именски простор Википедије. Ако сте пријављени, прављење нацрта чланка прво није обавезно. Уместо тога, уредници могу одабрати да праве нацрте у свом корисничком именском простору или нове чланке право у главни именски простор након што корисник постане аутоматски потврђен или потврђен.

Како раде нацрти[уреди | уреди извор]

Проналажење нацрта[уреди | уреди извор]

Већина претраживача не индексира нацрте, укључујући Гугл,[note 2] што значи да их већина читалаца неће пронаћи. Свако може да претражује и прегледава нацрте на Википедији директно коришћењем уграђеног претраживача Википедије: једноставно одаберите „Напредно”, затим штиклирајте опцију „Нацрт” или „Разговор о нацрту” на списку опција (тј. овако). Списак свих нацрта налази се на Посебно:Све странице или Посебно:СтраницеСаПрефиксом. Можете погледати и скорашње измене у именском простору, новонаправљене нацрте или посетити насумичан нацрт.

Прављење и уређивање нацрта[уреди | уреди извор]

Свако, укључујући кориснике који нису пријављени, може да прави и уређује нацрте. Нацрти у именском простору имају предметак „Нацрт:” пре њиховог обичног наслова, а имају и и повезану страницу за разговор. Корисници који имају омогућен Визуелни уређивач моћи ће да га користе као и на чланцима. Потребна су права аутоматски потврђен корисник за премештање нацрта у главни именски простор, али можете да затражите премештање на Википедија:Трг/Помоћ. Ако постоји техничка препрека за премештање као што је заштићено прављење циљне странице, тражите помоћ администратора (на администраторској табли).

Направите нови нацрт

Припремање нацрта[уреди | уреди извор]

  • (Необавезно) додајте шаблон {{Нацрт чланка}} на врху нацрта (не на страници за разговор), заједно са параметрима шаблона |име и |тема=. Списак одговарајућих тема може се пронаћи овде.
  • Онемогућите све категорије уметањем двотачке пре речи „Категорија”. Пример: промените [[Категорија:Рођени 1939.]] у [[:Категорија:Рођени 1939.]]
  • Неслободан садржај се не може укључити у нацрте чланка према правилима Википедије о томе где су неслободни медији дозвољени. Сваки жељени неслободни садржај треба додати у чланак након што буде премештен у главни именски простор.

Објављивање нацрта[уреди | уреди извор]

Објављивање нацрта тражи од уредника да користи функцију да би је преместио у главни именски простор/именски простор чланака. То значи да ће анонимни уредници или регистрирани уредници који нису аутоматски потврђени, морати да траже објављивање нацрта уметањем шаблона за тражење премештања странице у своје нацрте ({{преместити}}). Чланак направљен у именском простору нацрт не припада уређивачу који га је направио, те било који други корисник може уређивати, објављивати, преусмеравати, спајати или тражити брисање било којег нацрта.[note 3]

Премештање чланка у именски простор нацрт[уреди | уреди извор]

Циљ премештања чланка у именски простор нацрт јесте да се омогући време и простор за његово побољшавање док не буде спреман за главни именски простор. Он није замишљен као потајни пут за заобилажење брисања. Као ствар добре праксе, уредник који премешта страницу у нацрт треба да означи њену страницу за разговор ознакама свих релевантних википројеката као средство за тражење побољшања од заинтересованих уредника.

Као резултат расправе о брисању[уреди | уреди извор]

Чланци се могу преместити да би постали нацрт као резултат расправе о брисању. Када вршите такво премештање, додајте везу на првобитну расправу о брисању и одлуку да се чланак премести у именски простор нацрт.

Приликом прегледа нових страница[уреди | уреди извор]

Заједница је дозволила да се нови чланци преместе у именски простор нацрт као алтернатива брисању.

У наставку се налази скуп најбољих пракси које треба следити приликом премештања чланка у именски простор нацрт. Као део прегледа нових страница, непрегледана страница се може ту преместити ако:

  1. тема има неку потенцијалну вредност,
  2. чланак не задовољава тражени стандард и
  3. нема доказа о активном побољшавању.
  4. или када творац јасно има сукоб интереса (в. сукоб интереса).

Детаљније о горњем тексту:

Има неку вредност

1а. на пример, тема је вероватно значајна (или ће бити у будућности; ако није, чланак би требало означити за брзо брисање према критеријуму Ч4 или предложити за брисање на страници ЧзБ; немојте израђивати нацрте-смеће).

Не задовољава тражени стандард

2а. Страница очигледно није спремна за ГИП. Не испуњава ни критеријуме да буде клица, те не би имала велике шансе да прође расправу на страници ЧзБ; или испуњава неки критеријум за брзо брисање.
2б. Тема изгледа неважно, чланак вероватно није вредан труда да се поправи, те није велики губитак ако се избрише због истека рока у именском простору нацрт.
2ц. Тема није нова тема која ће вероватно бити од интереса више људи (као што су теме о актуелним догађајима).
2д. Страница је недавна творевина неискусног уредника. (Старе странице и странице искусних уредника, заслужују расправу на страници ЧзБ).

Нема доказа о активном побољшавању

3а. Нема доказа да корисник активно ради на чланку.
3б. Не постоји тврдња да страница припада ГИП-у, као што је јасна изјава у смислу историје измена, или на страници за разговор, или враћање претходног нацрта.

Када творац јасно има сукоб интереса

4а. Чланак има неку вредност, али је написан промотивним тоном који јасно показује да аутор има сукоб интереса са темом (искључиво промотивни чланци требају бити означени за брзо брисање под критеријумом О8).
Захтеви за премештање страница[уреди | уреди извор]

Да бисте једнострано преместили чланак у простор нацрта, требате да:

Други уредници (укључујући творца) имају право да се противе премештању странице и да се о томе расправља на ВП:ЧзБ. Ако се уредник буде противио, вратите страницу натраг у главни простор и наставите расправу на страници ЧзБ.

Алатке за премештање чланака у простор нацрта (у алфа верзији)[уреди | уреди извор]

Брисање нацрта[уреди | уреди извор]

Нацрти су замишљене да буду радови у току, а већина неће задовољити стандарде Википедије за квалитет.

Брзо брисање[уреди | уреди извор]

Одељак општих критеријума за брзо брисање углавном се може применити за нацрте. Нацрти који су кршење ауторских права, вандализам, кршења БЖО, пробне измене или јавно оглашавање или промоција биће брзо брисани.

Чланци за брисање[уреди | уреди извор]

Нацрти не подлежу критеријима за брисање чланака као што су „без контекста” (превише кратак чланак који нема назнака о значају), тако да творац има времена да утврди значајност и направе друга побољшања. Нацрти се могу номиновати за брисање на страници Википедија:Чланци за брисање. Нацрт који се више пута предложи и одбије за премештање у ГиП може се предложити за брисање (на ЧзБ), ако се консензусом утврди да је мало вероватно да ће икада испунити захтеве за главни простор и ако на неки други начин испуњава један од разлога за брзо брисање. Значајна слобода се даје нацртима; међутим, заједница може повремено одлучити да избрише нацрт преко ЧзБ ако се утврди да су разлози за брисање снажни.

Брисање старих нацрта[уреди | уреди извор]

Нацрти који нису уређивани у року од шест месеци могу се избрисати под критеријем за брзо брисање О13. Странице избрисане под критеријумом О13 могу се вратити на захтев на администраторској табли.

Обећавајући нацрти[уреди | уреди извор]

Нацрти се могу означити шаблоном {{обећавајући нацрт}} ако уредник сматра да су обећавајући. Међутим, ова ознака се не може користити за неограничено спречавање номинације за брзе брисања под критеријумом О13.

Преусмерења из именског простора нацрта која воде у ГиП[уреди | уреди извор]

Преусмерења која су резултат премештања странице из именског простора нацрта у главни именски простор требају се задржати.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Након што прође шест месеци од његове последње садржајне измене, нацрт постаје подобан за брисање, погледајте § Брисање старих нацрта.
  2. ^ Претраживачи или веб-сајтови (који садрже реплициране податке) који не поштују конвенцију robots.txt могу да индексирају нацрте.
  3. ^ Правила уређивања Википедије примењују се на све странице, укључујући нацрте.

Сазнајте више[уреди | уреди извор]