Нацрт:Садгуру

С Википедије, слободне енциклопедије
Садгуру
Датум рођења(1957-09-03)3. септембар 1957.(66 год.)

Садгуру (рођен Џагадиш Васудев, 3. септембра 1957.) је оснивач и вођа фондације Иша [en], са седиштем у Коимбатору, Индија. Фондација, основана 1992. године, води ашрам и јога центар који спроводи образовне и спиритуалне активности. Садгуру подучава полазнике јоги од 1982. године. Аутор је књига Унутрашње инжењерство: jогијев водич за срећу [en] и Карма: jогијев водич за грађење своје судбине, које су биле на листи бестселера Њујорк Тајмса, и чест говорник на међународним конференцијама.

Биографија[уреди | уреди извор]

Након што је дипломирао на Универзитету у Мајсору, Васудев је наставио да гради свој први посао, фарму живине, у Мајсору. Васудев је објаснио да је његова мотивација да покрене фарму живине била вођена спокојем који је давао у сатима када није радио. Посао је захтевао минималну пажњу током дана, тако да је Васудев могао да се бави другим интересима током свог слободног времена, попут писања поезије.[6] Посао је постао профитабилан, али је његова породица више пута критиковала и противила се његовој одлуци да ради са живином.Ово је довело до тога да Васудев уђе у грађевинску индустрију са компанијом Буилдаидс. Фирму је покренуо у партнерству са пријатељем, који је био грађевински инжењер. Иако Васудев није имао формалну инжењерску обуку, користио је искуство стечено изградњом своје фарме живине у свом новом подухвату. У доби од 25 година, након низа духовних искустава, затворио је своје пословање и почео да путује и подучава јогу. Јагги Васудев са супругом Вијаиа Кумари 1983. одржао је свој први час јоге у Мајсору. Почео је да путује преко Карнатаке и Хајдерабада на свом мотоциклу, водећи часове јоге у свом стилу, познатом као Сахаја Стхити Иога, издржавајући се приходима од закупа живинске фарме и донирајући средства добијена од својих ученика.

Садгуру је своје прво духовно искуство доживео 23. септембра 1982. Каже се да је са 25 година одјахао до брда Цхамунди, седео на камену да медитира и тамо први пут је имао духовно искуство . Свој први час јоге одржао је са седам учесника у Мајсору 1983. године.

Садгуру је почео да напредује на часовима јоге широм Карнатаке и Хајдерабада, путујући својим мотоциклом. Први програм извео је у просторијама новооснованог Исха Иога Центра 1994. године. Описао је јогу као Дхианалинга, храм јогијске медитације.љка

Садгуру је 1992. основао непрофитну и нерелигиозну организацију под називом Исха Фоундатион. Организацију воде волонтери и домаћин је низа програма за јачање самосвести јогом.

Садгуру је аутор више од тридесет књига, укључујући бестселере Њујорк Тајмса Унутрашње инжењерство: Јогијев водич за радост[ и Карма: Јогијев водич за креирање своје судбине. Садгуру је чест јавни говорник који је позван да говори на многим престижним форумима и конференцијама широм света, као што су Миленијумски светски самит Уједињених нација, Британски дом лордова, Масачусетски технолошки институт и Међународни институт за менаџмент Развој.Такође је говорио на годишњем Светском економском форуму 2007. 2017. и 2020. године.

Референце[уреди | уреди извор]