Пређи на садржај

Помоћ:Опис измене

С Википедије, слободне енциклопедије

На страни која се уређује, испод главног поља за уређивање се појављује мало поље "Опис измене". Оно изгледа овако:


Добра је пракса попунити поље за опис измене, или додати на његов крај у случају уређивања одељка, јер то помаже свима да разумеју шта се мења, на пример приликом претраге по историји странице или праћења скорашњих измена. Добра идеја је да у својим корисничким подешавањима (под језичком "Уређивање") одаберете опцију "Упозори ме кад не унесем опис измене".

У случају примене замењивања, посебно је корисно у поље за опис измене додати линију викитекста која садржи subst:, јер се иначе замењивање не појављује као такво нигде у историји стране.

Својства[уреди | уреди извор]

Поље за опис измене може примити један ред до 200 знакова, чија величина није већа од 250 октета (бајтова) (ово друго ограничење нема значаја ако куцате аскијем („ошишаном латиницом“), али обратите пажњу да у Уникодној варијанти UTF-8 сваки не-аски знак, попут рецимо ћириличних слова, заузима 2 или више октета). Ако покушате да укуцате или налепите више, само првих 200 знакова ће бити приказано — остатак ће бити одбачен. Такође, на пример, уколико покушате да у опис који већ садржи 195 знакова додате 10 нових знакова (на крају или у средини), првих 5 знакова ће бити унесено, док ће других 5 бити одбачено.

Следеће функције раде унутар описа измене: унутрашње везе, укључујући и откривање постојања, уцевљене везе и међувики везе. Стога, умножавање викитекста из поља за уређивање може бити пожељније од умножавања непосредно из претпрегледа, осим када се жели уштедети на простору.

Други викитекст се не интерпретира.

Ограничења:

 • Веза која садржи знак % не ради: на пример, док су унутар викитекста саме стране записи [[:en:w:A%27dam]] и [[:en:w:A'dam]] еквивалентни и дају en:w:A'dam и en:w:A'dam, унутар описа измене ради само овај други. Уцевљена веза [[:en:w:A'dam|a]], који на самој страни даје a, унутар описа измене даје само "a".
 • У случају коришћења трика са цеви, цев се игнорише.
 • Променљиве, шаблони и функције парсера се не раширују.
 • Спољашње везе не раде.
 • HTML ознаке не раде.
 • Коса и масна слова и слична означавања не раде (описи измена се подразумевано приказују косим словима)
 • <nowiki> ознаке не раде; тако, на пример, [[a]] не може бити приказано (биће приказано као <nowiki>a</nowiki>). Уместо овога, може се користити [[a]] (где се између две леве угласте заграде користи размак нулте ширине) или, рецимо, [ [a] ].

Када притиснете дугме за претпреглед, осим претпрегледа стране која се уређује, приказује се и претпреглед описа измене. Тако се везе могу проверити. Такође, иако опис може бити предугачак да би се видео у пољу за унос без клизања, његов претпреглед се приказује у потпуности до укупног капацитета поља за унос.

Повезивање на одељак[уреди | уреди извор]

Име сидра укључено између /* и */ производи стрелицу на десно која повезује на наведено сидро на страници, иза које стоји име сидра са CSS класом "autocomment": Текст сидра. Ово је слично викитексту: <span class="autocomment">[[#Име сидра|→]] Текст сидра</span>.

У опису измене се ова функција може користити више пута, што може бити згодно када се уређује неколико одељака одједном, или се другачије позива на њих.

Раздвојнице се аутоматски приказују када су потребне (што ће рећи између /* */ синтаксе и текста, у било којем поретку). На пример, опис измене:

/* Историја */ проба историје /* Географија */ проба географије

се приказује као: Историја - проба историје - Географија - проба географије

Уређивање одељка[уреди | уреди извор]

Када уређујете постојећи одељак, наслов одељка ће бити укључен на почетку описа измене, унутар /* и */ ознака, на пример: /* Спољашње везе */.

Ако се наслов одељка мења, онда је корисно да се тај наслов одговарајуће промени и у опису измене, тако да веза на одељак и даље ради као таква (док се име одељка не измени поново, пошто се везе не мењају ретроактивно).

Ако направите нови одељак изнад или испод постојећег одељка након што кликнете на везу „уреди“ постојећег одељка, промените или обришите текст између /* и */ ознака, ради избегавања забуне.

Појединости о измени бисте требали додати након овог текста. У случају да дајете дугачак опис измене можете размотрити могућност да обришете наслов одељка како бисте остали унутар ограничења од 200 знакова, већ зависно од тога шта је важније.

Функција „постави коментар“[уреди | уреди извор]

Када се почиње нови ток на страни за разговор или страни са ознаком , може се користити функција „Постави коментар“. Кликните на знак плус поред везе за уређивање (у „кожи“ МоноБук). Изнад главног поља за уређивање се појављује поље са натписом Тема/наслов, док се поље за опис измене неће појавити. Текст који се унесе у поље за тему постаје и опис измене и нови наслов (који се додаје на крај стране), док се текст који је унесен у главно поље за уређивање поставља испод овог наслова.

Види и Помоћ:Одељак#Додавање одељка на крају.

Аутоматски описи[уреди | уреди извор]

У извесним ситуацијама, генерише се аутоматски опис измене када се измена сними без уношења описа. Ово је нешто другачије од описа измене који се аутоматски додаје приликом уређивања новог одељка, јер га корисник може уређивати пре снимања измене.

Ситуација Страна Текст
Прављење или замена стране са преусмерењем
('$1' буде замењено одредиштем преусмерења)
Медијавики:Autoredircomment Преусмерена страница на $1
Уклањање свог текста са стране Медијавики:Autosumm-blank Уклоњена целокупна садржина странице
Уклањање готово свог текста са стране, или уређивање кратке стране
('$1' буде замењено текстом стране)
Медијавики:Autosumm-replace Замењена садржина странице текстом „$1”
Прављење нове стране ($1 буде замењено текстом стране) Медијавики:Autosumm-new Нова страница: $1

Уз изузетак аутоматског описа измене када се прави преусмерење, који обично каже све што треба бити казано, ови аутоматски описи нису замена за прави опис измене — увек бисте требали да оставите смислен опис, чак и у горњим случајевима. Они су, међутим, од користи утолико што дају нешто мало контекста за измене које начине неискусни корисници који нису свесни важности описа измена, и за примећивање вандализама.

Места где се опис измене појављује[уреди | уреди извор]

Опис измене се појављује црним искошеним словима на следећим местима:

Трајно
Привремено (види mw:Manual:$wgRCMaxAge)

*Користите унапређени списак надгледања да бисте видели све скорашње измене на надгледаним странама, а не само последњу измену на свакој страни.

Види и Помоћ:Праћење измена.

Опис слања датотеке[уреди | уреди извор]

Када шаљете датотеку, можете дати и опис постављања. Ово служи више сврха:

 • као други део аутоматски направљеног описа измене у дневнику слања (први део даје име датотеке)
 • као текст у запису у историји слике
 • у случају да је име слике ново:
  • као опис измене за стварање стране слике
  • као викитекст за део отворен за уређивање на страни слике, што укључује следеће могућности:
   • укратко опишите слику
   • дајте унутрашње или спољашње везе
   • позовите шаблоне
   • наведите једну или више категорија у којима слика треба да се налази

Капацитет описа слања је један ред од 250 знакова; у дневнику слања последњи део може отпасти, јер описи у овом дневнику могу садржати до 255 знакова, укључујући и „послао "имедатотеке"“.

Обратите пажњу да не постоји функција претпрегледа како би се у викикоду провериле везе, позиви шаблона и ознаке за категорије, али, наравно, ако је потребно, страна слике се може уредити након слања, како би се исправиле грешке и проширио текст.

Види и Помоћ:Страна слике.

Мењање описа измене[уреди | уреди извор]

Мењање описа измене је заметно и захтева увожење (посебно, ово мора бити омогућено на викију и корисник треба да има то право): извезите страну са историјом, обришите страну, направите измену у XML датотеци, и увезите је поново. Да бисте изменили опис измене текуће ревизије, страна се може извести без историје, обрисати, вратити осим последње ревизије, направити измена у XML датотеци, и увести поново.

Дневник увожења приказује увожење стране, са корисничким именом, датум, временом, и бројем ревизија. Дневник брисања приказује брисање и, ако је применљиво, враћања, са корисничким именом, датумом и временом. Функција „погледај и врати обрисане измене“ приказује обрисане ревизије. Не постоји једноставан начин (попут стране за разлике) да се види какве измене су учињене. У случају вишеструких брисања и увожења или враћања не записује се које ревизије су када постојале у обичној историји стране, тако да није уопште могуће знати шта је промењено у последњем подухвату брисања и увожења.

Претрага[уреди | уреди извор]

Викимедијина функција претраге не може да претражује описе измена, пошто њих не индексирају спољашње машине за претрагу.

Препоруке[уреди | уреди извор]

Увек испуните поље за опис измене. Ово се сматра важном смерницом. Чак и кратак опис је бољи него да описа нема. Опис измене је још важнији ако бришете ма коју количину текста; иначе, корисници могу сумњати у ваше мотиве за уређивање. Такође, помињање једне измене уз прећуткивање друге може заварати некога који сматра ту другу измену важнијом; додајте речи „и друго“ како бисте покрили друге измене.

Прецизни описи измена помажу корисницима да одлуче да ли је измена вредна тога да је они провере. У пракси, испоставља се да описи измена често привлаче пажњу корисника који су стручњаци за дату област. Ово можда није нужно за „мале измене“, али би чак и тада било лепо имати напомену попут „ситна правописна измена“ или „типо“ (типографска).

У случају додавања кратког текста чланку, високо се препоручује да напросто умножите комплетан текст додатка у поље за опис измене, што ће дати највећу количину информација о измени уз најмањи напор. Ставите на почетак ст, као скраћеницу од „сав текст“ (види одељак о скраћеницама за друге скраћенице). На овај начин, корисници који прочитају опис измене вероватно неће проверавати саму страну кад већ знају од чега се измена састојала. Ове врсте уређивања омогућавају корисницима да проверавају Скорашње измене, Историју стране и Прилоге корисника (види доле) врло ефикасно — а то онда такође смањује и оптерећење сервера. Ово такође олакшава читаоцима са оштећеним видом или далтонистима да виде интерпункцију и друге ситне измене које могу бити тешке за уочавање.

Ако је додатак дужи од 200 знакова, тако да не стаје у целости у поље за опис измене, требало би да напишете кратак сажетак измена које сте унели у чланак. За додатак од, на пример, 400 знакова, можете себи уштедети времена напросто умножавајући цео додатак у поље за опис измене. Вишак ће отпасти и првих 200 знакова ће обично бити прихватљиво као груб „сажетак“.

Нажалост, можете умножити само један ред текста из поља за уређивање у поље за опис измене. Садржај других редова можете налепити на крају реда. Тако је, на пример, списак „види и“ по тачкама прилично неподесан за стављање у опис измене. Један начин да се ово заобиђе у случају новог списка је да се листа унесе у једном реду, раздвојено звездицама на месту водећих тачака, умножавања у поље за опис измене и тек затим, у пољу за уређивање, додавању нових прелома редова испред звездица.

Поред описа саме измене, поље за опис измене може такође садржавати и објашњење измене. Обратите пажњу да је, ако разлог за уређивање није јасан, вероватније да ће оно бити враћено, посебно у случају да је неки део текста обрисан. Да дате дуже објашњење, користите страну за разговор чланка и у поље за опис измене ставите „Види разговор“.

Након снимања стране, опис се не може уређивати — што је додатни разлог да избегавате грешке у куцању.

У случају важних омашки или грешака у опису измене, можете направити фол измену како бисте само ставили исправку у опис измене.

Скраћенице[уреди | уреди извор]

Искусни корисници, посебно они који требају да учине пуно измена, ће често користити скраћенице у описима измена (као и у записима у протоколима) како би уштедели време, на пример "вр" уместо "враћање". Скраћенице треба користити пажљиво, јер могу бити збуњујуће за неискусне кориснике, али су уопштено прихватљиве за мале измене попут измена у обликовању или граматици. Види легенду описа измена за списак често коришћених скраћеница у описима измена.

Помоћ посебно за Википедију[уреди | уреди извор]

Употреба описа измена приликом неслагања[уреди | уреди извор]

Исправна употреба описа измена је од критичне важности у решавању неспоразума око садржаја. Описи измена би требало да прецизно и сажето сумирају природу измене, посебно ако би она могла бити контроверзна. Ако измена укључује враћање претходних измена, требала би да буде означена као враћање („вр“) у опису измене. Избегавајте да користите описе измена за вођење расправа или преговора о садржају или за исказивање мишљења других укључених корисника. Уместо тога, такве коментаре, ако су потребни, поставите на страну за разговор. Ово држи разговоре и расправе даље од саме стране чланка.

Помоћ:Садржај
Прављење бота Прављење шаблона Историја измена Коришћење табеле Мала измена Књиге
Разлике Дугмићи за измене Уређивање Патролирање измена Враћање на претходну ревизију Лична подешавања
Страница датотеке Побољшане скорашње измене Египатски хијероглифи Историја чланка Надгледање страница Променљиве
Скорашње измене Јапански језик Име странице Архивирање странице за разговор Прављење клице Ogg
Кориснички доприноси Како направити списак „Привидна“ измена Фусноте Шта води овде Опис измене
Категорија