Пређи на садржај

Нацрт:Prirodno nasilje

С Википедије, слободне енциклопедије

Šta je prinudni kriminal?[уреди | уреди извор]

Prinudni kriminal nastaje kada eksploatatori primoravaju žrtve da počine krivična dela. Ulični zločini, uključujući džeparenje, otimanje torbi, krađu bankomata i prisilno prosjačenje su samo nekoliko primera ovih krivičnih dela. Ponekad roditelji ili drugi članovi porodice guraju svoju decu da kradu ili prose; u ovim situacijama deca se mogu osećati prinuđenom da počine zločine „za dobro porodice“.

Štaviše, žrtve se mogu koristiti u šemama prevare. Dodatni poreski krediti, stambene beneficije ili zahtevi za dečjim dodacima daju se u određenim situacijama u kojima su žrtve koje su deca. Moguće je da eksploatatori drže kao taoce ugrožene ljude, dozvoljavajući im da odu samo da traže beneficije. Prevarant tada pobegne sa novcem.

Pretnje žrtvama sudskim postupcima ili zatvorom jedan je od načina na koji određene organizovane kriminalne grupe drže svoje žrtve pod kontrolom. Za zločine koje su počinili tokom trgovine ljudima, neke žrtve su optužene, proglašene krivima i poslate u zatvor.

33% (4.155 potencijalnih žrtava) svih upućivanja u 2021. dato je prvenstveno u svrhu kriminalne eksploatacije. Još 15% (1.945) upućivača je navelo da su potencijalne žrtve identifikovane za različite oblike zlostavljanja, kao i za kriminalnu eksploataciju. Većina upućivanja za kriminalnu eksploataciju dece žrtava (49%; 2.689) potiče iz ovog izvora.

Eksplatacija u bandama[уреди | уреди извор]

Countilines je policijski termin za urbane bande koje snabdevaju drogom prigradska područja i tržnice i priobalne gradove koristeći namenske mobilne telefonske linije ili „linije za dogovore“. Decu i ugrožene ljude bande često koriste za premeštanje droge i novca.

Tokom 2020. godine, nagli porast u identifikaciji slučajeva „okružnih linija“ delimično je doveo do povećanja broja upućivanja dece u kategoriju kriminalne eksploatacije. U 2021. godini, slučajevi označeni kao okružne linije ostali su na ovom visokom nivou, u proseku preko 500 upućivanja na kvartal. U 2021. godini označene su 2.053 preporuke iz okruga, što je povećanje od 23% u odnosu na prošlu godinu. Preporuke iz okruga su činile 16% svih preporuka primljenih u godini (tabela podataka 14). Većina (76%; 1.551) ovih preporuka odnosila se na mušku decu.

Deca od 12 godina su korišćena da dostave drogu van svog lokalnog područja. 15 – 16 godina je najčešći uzrast. I muško i žensko se eksploatiše. Bela britanska deca su na meti jer bande smatraju da je veća verovatnoća da će izbeći policijsku detekciju. Društveni mediji se često koriste za uspostavljanje prvog kontakta sa decom i mladima.

Ranjivi odrasli, kao i korisnici droga klase A, su na meti kako bi bande mogle da zauzmu njihove domove kao klopke. To se često radi silom ili prinudom. Ovo preuzimanje je poznato kao Cuckooking.[1]

Prepoznajte simptome prinodnog kriminala u vezi sa linijama okruga[уреди | уреди извор]

  1. Uporni nestanak iz škole ili kuće i/ili otkrivanje van područja;
  2. Neobjašnjivo sticanje novca, odeće ili mobilnih telefona
  3. Preterano primanje tekstova/telefonskih poziva
  4. Odnosi sa kontrolisanim/starijim pojedincima ili grupama
  5. Napuštanje kuće/nege bez objašnjenja
  6. Sumnja na fizički napad/neobjašnjive povrede
  7. Brige roditelja
  8. Nošenje oružja
  9. Značajan pad školskih rezultata/uspeha
  10. Udruživanje bandi ili izolacija od vršnjaka ili društvenih mreža
  11. Samopovređivanje ili značajne promene u emocionalnom blagostanju

Global alms incorporated.[уреди | уреди извор]

„prirodni kriminal je jedna od najsloženijih vrsta modernog ropstva i jedna od najvećih koordinisanih operacija trgovine ljudima u istoriji."

Mechelle B Moore[2], izvršni direktor Global Alms Incorporated[3]

Global Alms Incorporated je posvećen eliminaciji trgovine ljudima, seksualne eksploatacije i fizičkog zlostavljanja muškaraca, žena i dece.

  1. ^ Council, Oxford City. „Cuckooing”. Oxford City Council (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-30. 
  2. ^ „Mechelle B Moore - YouTube”. www.youtube.com. Приступљено 2024-05-30. 
  3. ^ „Global Alms Incorporated | Counter Trafficking”. Global Alms Inc (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-28.