Нај, нај, нај, нај

С Википедије, слободне енциклопедије
Нај, нај, нај, нај
Кадар из филма.
Изворни насловСамый, самый, самый, самый
Жанрцртани
РежијаВасилије Ливанов
СценариоВасилије Ливанов
Главне улогеЈелена Поносова
Владимир Корецкиј
Валентина Сперантова
Рина Зељонаја
Клара Румјанова
Владимир Балашов
Валентина Туманова
Љубов Земљаникина
Иван Тарханов
Александар Баранов
Василије Ливанов
Нина Поставничева
Михаил Риба
МузикаГенадиј Гладков
МонтажаМихаил Друјан
Продуцентска
кућа
Сојузмуљтфилм
Година1966.
Трајање16 минута 42 секунде
Земља СССР
Језикруски
IMDb веза

Нај, нај, нај, нај је совјетски анимирани филм из 1966, у продукцији Сојузмуљтфилма. Филм је објављен на компилацијском ДВДу Сказочные джунгли[1].

Прича[уреди | уреди извор]

Ову легенду је испричао древни дух, који се сакрио на дну исушеног бунара у самом центру Африке. На обали језера Чад од давнина живи много разних врста птица и животиња. Једног дана они су решили да изаберу цара и изабрали су лава. Назвали су га најхрабријим, најјачим, најмудријим и најлепшим. Касније су лав и лавица добили сина - лавића. Када је лавић проходао, срео је хијену, која му је рекла да је он лав - цар животиња, дакле најхрабрији, најјачи, најмудрији и најлепши.

Лавић је порастао, почео је да шета даље од куће и налетео је на бунар са древним духом. Лавић се похвалио да је он најхрабрији, најјачи, најмудрији и најлепши. Древни дух је почео да се смеје и рекао му да је најглупљи. Затим је лавића ујео мрав, који га се није бојао, јер је штитио свој мравињак. Лавић је рекао: «Ти си заиста храбрији од мене, али сам зато ја - најхрабрији!». Мрав је почео да се смеје, назвао лавића најглупљим и посаветовао му да потражи ћелавог слона.

И пође лавић у потрагу за ћелавим слоном. А када је видео како огромни слон лако чупа дрво са кореном, раумео је ко је најјачи! Орао је рекао: «Слушај и запамти! Не говори да си храбар - срешћеш храбријег! Не говори да си јак - срешћеш јачег! Не говори да си мудар - срешћеш мудријег!». Лавић је одговорио: «Разумем, али ко је најлепши?». Орао је одлетео, не дослушавши га.

Прошло је неко време, млади лав је риком окупио животиње и птице, и рекао да ће раскомадати тога, ко га назове најхрабријим, најјачим, најмудријим и најлепшим. Лаву је пришла млада лавица и рекла: «Ја сам те заволела на први поглед. Ти ме можеш раскомадати, но ја ћу ипак рећи! Ти си - најлепши!». Лав јој се осмехнуо, јер је разумео, да је тај који је вољен, увек нај, нај, нај, нај...

Улоге[уреди | уреди извор]

Улога Име глумца
Мали лавић Рина Зељонаја
Млађани лавић Валентина Сперантова
Млади лав Иван Тарханов
Хијена Јелена Понсова
Древни дух Владимир Корецкиј
Крокодилчић, мрав Клара Румјанова
Орао Владимир Балашов
Голупчић, грлица Валентина Туманова
Лавица Љубов Земљаникина
Лав - лавићев отац Александар Баранов
Крокодилица Василије Ливанов

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Своју мангу Jungle Emperor «отац» јапанске анимације Осаму Тедзука направио је по узору управо на овај цртани филм.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]