Независна народна странка

С Википедије, слободне енциклопедије

Независна народна странка (хрв. Neovisna narodna stranka или према тадашњем говору Neodvisna narodna stranka) била је политичка странка коју су основали 1880. године у Краљевини Хрватској и Славонији бивши чланови Народне странке на челу са Матијом Мразовићем. Народну странку су напустили због незадовољства превеликом попустљивошћу припадника странке према растућој мађаризацији Хрватске и Славоније. Иако званично није био члан, један од главних покровитеља и вођа странке био је Јосип Јурај Штросмајер. Главно гласило странке биле су новине „Обзор” због чега им је назив био обзораши, а једно вријеме и новине „Позор”, па су их звали и позораши.

Странка је због своје политике и дјеловања маргинализована за вријеме бана Кароља, тако да је од 1894. године ступила у коалицију са Странком права, а 1902. године уједињује се с њом у Хрватску опозицију, да би 1903. године промијенили име у Хрватска странка права.

Истакнути чланови странке су били адвокати Матија Мразовић, Шиме Мацура, Маријан Деренчин, Иван Захар, Ловро Видрић, Јосип Мајцен и Игњат Брлић.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Hrvatski odvjetnici i politika profesije: Dilema profesionalizacije 1884-1894.” (PDF). historiografija.hr (на језику: хрватски). Архивирано из оригинала (PDF) 24. 09. 2015. г. Приступљено 24. 01. 2016.