Немачка национална народна партија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Немачка национална народна партија
Deutschnationale Volkspartei
Лидер Алфред Хугенберг
Коалиција са НСДАП-ом
Основана 1918. (обновљена 1962.)
Распуштена 1933.
Идеологија

Национални конзервативизам,
Национализам,
Монархизам,
Капитализам,

Антисемитизам.
Политичка позиција Екстремна десница

Немачка национална народна партија (НННП) (нем. Deutschnationale Volkspartei) била је национално-конзервативна странка у Немачкој у време Вајмарске републике.

Историја[уреди]

Немачка национална народна партија је формирана 1918. године, настала је спајањем немачке Конзервативне странке, Слободне Конзервативне партије и део Националне либералне странке.

Због непријатељства са Вајмарским уставом, НННП је нејвећи део између два светска рата провела у опозицији. У великој мери су подржавали земљопоседнике и богате индустријалце, и фаворизују монархизам. Снажно су били против Версајског уговора.

Године 1931, НННП и Нацистичка партија оснивају паравојне организације, и оснивају нелагодни савез познат као Харзбургер фронта. НННП се надала да ће успети да контролише Нацистичку партију кроз ову коалицију, и да сузбије нацистички екстремизма, али пакт је само служио да се ојача Нацистичку партију.

Наредне године, НННП је постала једина значајан странка, која је подржала Франц фон Папен као канцелара Немачке. На следећим изборима су прошли лоше, па су постали слабији коалициони партнери у Нацистичкој партији тзв. краткотрајној влади. Адолф Хитлер именован за канцелара 1933. године. Убрзо након тога, чланови НННП-а су били принуђени да приступе Нацистичкој партији или да се искључења из политичког живота. Та странка се распала и убрзо након тога оснивање политичких странака је забрањено у 1933.

У послератној Немачкој, није било озбиљних покушаја да се обнови странка.

НННП је на кратко обновљена 1962. године, али нова НННП је убрзо припојена Националној демократској партији Немачке (НПД). Данас у Немачкој не постоји партија случна НННП-у.

Председници[уреди]

Спољашње везе[уреди]