Нова Земља (Финска)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Нова Земља
фин. Uusimaa
швед. Nyland
Грб
Грб
Положај
Историјска покрајина Финска нова земља
Главни град Хелсинки
Број општина 28
Површина 9.567,71 km²
Становништво 2015..
 - Број 1.610.550
 - Густина становништва 170,4 ст./km²
 - НСТЈ FI181
Веб страница www.uudenmaanliitto.fi

Нова Земља (фин. Uusimaa, швед. Nyland) је округ у Финској, у јужном делу државе. Седиште округа је град Хелсинки, главни град државе, а значајни су и градови Ванта, Еспо, Порво и Расеборг.

Како се у округу налази главни град и како у њему живи око 30% становништва целе Финске, округ Нова Земља је далеко најважнији округу у држави.

Положај округа[уреди]

Округ Нова Земља сеје најјужнији округ Финске. Њега окружују:

Природне одлике[уреди]

Рељеф: Округ припада историјској области Финска нова земља, а просторно је смештен у њеном средишњем и западном делу. У округу Нова Земља преовлађују равничарска подручја, надморске висине 0-100 м.

Клима у округу Нова Земља влада Континентална клима, која је пријатнија у односу на већи део државе северно.

Воде: Нова Земља је приморски округ Финске. На југу округ излази на Фински залив Балтичког мора. Обала је дуга и веома разуђена, са бројним острвима, полуострвима и заливима. У унутрашњости округа постоји низ ледничких језера.

Становништво[уреди]

Град Хелсинки, седиште округа и целе Финске
Ханко - чувено пристаниште јужне Финске

По подацима 2011. године у округу Нова Земља живело је преко 1,5 милиона становника. Од 2000. године број становника у округу је нарастао за око 10%.

Густина насељености у округу је 170 становника/км² (највише у држави), што је за 10 пута више од државног просека (16 ст./км²). Део око Хелсинкија је много боље насељен него остатак округа.

Етнички састав: Традиционално становништво округа су Финци у унутрашњости округа и Швеђани у приморју. Током 20. века велики број Финаца се населио у градском подручју Хелсинкија, али су приморска подручја западно и источно од главног града и данас са великим учешћем Швеђана, који данас чине око 9% становника округа. Последњих деценија овде населио и велики број усељеника (око 10%).

Општине и градови[уреди]

Округ Нова Земља има 28 општина, од којих је 17 са звањем града (означене задебљаним словима). То су:

Градска подручја са више од 10 хиљада становника су:

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]