Кименска Долина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кименска Долина
фин. Kymenlaakso
швед. Kymmenedalen
Грб
Грб
Положај
Историјска покрајина Финска нова земља
Главни град Коувола
Број општина 7
Површина 7.455,52 km²
Становништво 2012..
 - Број 181.775
 - Густина становништва 35,3 ст./km²
 - НСТЈ FI186
Веб страница www.kymenlaakso.fi

Кименска Долина (фин. Kymenlaakso, швед. Kymmenedalen) је округ у Финској, у јужном делу државе. Седиште округа је град Коувола, а значајни су и градови Котка и Хамина.

Положај округа[уреди]

Округ Кименска Долина се налази у јужном делу Финске. Њега окружују:

Природне одлике[уреди]

Рељеф: Округ припада историјској области Финска нова земља, а просторно је смештен у њеном источном делу. У округу Кименска Долина преовлађују равничарска подручја, надморске висине 0-90 м.

Клима у округу Кименска Долина влада оштра Континентална клима.

Воде: Кименска Долина је приморски округ Финске. На југу округ излази на Фински залив Балтичког мора. Обала је дуга и веома разуђена, са бројним острвима, полуострвима и заливима. У унутрашњости округа постоји низ ледничких језера. Најважнија река је река Кимијоки, по коме је округ добио назив.

Становништво[уреди]

Град Коувола, седиште округа

По подацима 2011. године у округу Кименска Долина живело је приближно 180 хиљаде становника. Од 2000. године број становника у округу је опао за око 5%.

Густина насељености у округу је 35 становника/км², што је за 2 пута више од државног просека (16 ст./км²). Јужни, приморски део округа је знатно боље насељен него север, испрецесан бројним језерима.

Етнички састав: Финци су до скора били претежно становништво округа, уз малу заједницу Швеђана дуж приморја, али се последњих деценија овде населио и мањи број усељеника, посебно Руса из оближњих области Русије. У пограничним подручјима су чести двојезични (финско-руски) натписи.

Општине и градови[уреди]

Округ Кименска Долина има 7 општина, од којих су 3 са звањем града (означене задебљаним словима). То су:

Градска подручја са више од 10 хиљада становника су:

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]