Лапонија (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Финска Лапонија
фин. Lappi
лап. Lappi
швед. Lappland
Грб
Грб
Положај
Историјска покрајина Лапонија
Главни град Рованијеми
Број општина 34
Површина 98.982,56 km²
Становништво 2012..
 - Број 183.318
 - Густина становништва 2,0 ст./km²
 - НСТЈ FI1А3
Веб страница www.lapinliitto.fi

Финска Лапонија (фин. Lappi, лап. Lappi, швед. Lappland) је округ у Финској, у северном делу државе. Седиште округа је град Рованијеми, а значајан је и град Кеми.

Положај округа[уреди]

Округ Финска Лапонија се налази у северном делу Финске. Њега окружују:

Природне одлике[уреди]

Рељеф: Округ припада историјској области Лапонији и обухвата део који припада финској држави. У округу Финска Лапонија преовлађују равничарска подручја на приморском југозападу округа, средишњи део је бреговит до брдски. Крајњи делови округа на северу и истоку су планински. Надморска висина се креће 0-1029 м, с тим што је врх Сана (1029 м н.в.) истовремено и највиша тачка округа и највиши врх целе Финске.

Клима у округу Финска Лапонија влада субполарна клима. Округ има најоштрије временске услове у држави.

Воде: Финска Лапонија је приморски округ Финске. На југозападу округ излази на Ботнијски залив Балтичког мора. Обала је веома разуђена, са бројним острвима, полуострвима и заливима. У унутрашњости округа постоји низ ледничких језера, од којих је највеће Инари, на северу округа. Кроз округ протиче и низ дугачких река, попут Кемијокија, Торниојокија и Оунајокија.

Становништво[уреди]

Град Рованијеми, седиште округа

По подацима 2011. године у округу Финска Лапонија живело је преко 180 хиљаде становника. Од 2000. године број становника у округу је благо опао.

Густина насељености у округу је мање од 2 становника/км², што је најмање у држави и вишеструко мање од државног просека (16 ст./км²). Југозападни део округа, који је нижи и приморски, је много боље насељен него унутрашњост на северу и истоку, која је већим делом пуста.

Етнички састав: Финци и Лапонци су до традиционално становништво округа, с тим што су Лапонци насељени на северу округа, док Финци насељавају југ. Лапонски језик је други званични језик у 4 најсеверније општине округа (и Финске). Последњих деценија овде населио и омањи број усељеника.

Општине и градови[уреди]

Округ Финска Лапонија има 21 општину, од којих 4 носе звање града (означене задебљаним словима). То су:

Градска подручја са више од 10 хиљада становника су:

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]