Пређи на садржај

Нортонова теорема

С Википедије, слободне енциклопедије

У Европи позната као Мајер-Нортонова теорема, Нортонова теорема служи да за описивање следећих својства електричних кола (погледати слику):

 • Било која линеарно електрично коло са напонским и струјним изворима и само отпорницима може да се замени на својим прикључцима A-B са еквивалентним струјним извором INO у паралелној вези са еквивалентном отпорношћу RNO.
 • Ова еквивалентна струја INO је струја која се добија са прикључака A-B електричног кола које је кратко спојено (отпор 0) на својим прикључцима A-B.
 • Добијени еквивалентни отпор RNO је отпор који се добија на прикључцима A-B електричног кола када су сви његови напонски извори кратко спојени, а сви струјни извори неповезани.

За кола са наизменичном струјом, теорема је употребљива за реактивну снагу, импедансе и резистансе.

Еквивалентно Нортоново електрично коло се користи да представи било које електрично коло које се садржи од линеарних извора на датој фреквенцији.

text
Свака црна кутија која садржи само отпорнике као и напонске и струјне изворе може да се замени са еквивалентним електричним колом које се састоји од еквивалентног извора струје у паралели са еквивалентном отпорношћу.

Нортонова теорема, и њој слична Тевененова теорема, се често користе у поједностављењу анализе електричних кола као и за проучавање почетних стања кола и одзива на промене.

До Нортонове теореме су независно надошли 1926, године Сименсов истраживач Ханс Фердинад Мејер и инжењер из Бел лабораторија Едвард Лаври Нортон.[1][2][3][4][5]

Да би се израчунало Нортоново еквивалентно електрично коло,

 1. Наћи Нортонову струју INo. Израчунати излазну струју IAB, са кратким спојем као спољним оптерећењем електричног кола (отпором 0 између прикључака A и B). Ово даје струју INo.
 2. Израчунати Нортонов отпор RNo. Када не постоје зависни извори унутар кола (сви струјни и напонски извори су независни), постоје две методе за утврђивање Нортонове импедансе RNo.
 • Израчунати излазни напон, VAB, када се коло налази у отвореном стању (отпор је бесконачно велики).RNo је једнак VAB подељеном струјом INo.
или
 • Заменити независне напонске изворе кратким спојем, а независне струјне изворе отвореним колом. Укупан отпор на прикључцима A-B биће једнак Нортоновој импеданси RNo.

Ово је еквивалентно израчунавању еквивалентног Тевененовог отпора.

Али уколико постоје зависни извори, треба користити општију методу. Ова метода није приказана на сликама испод.
 • Повезати константан извор струје на излазне прикључке електричног кола који има вредност струје од 1 Ампера и израчунати напон на прикључцима. Овај напон подељен струјом од 1 А је Нортонова импеданса RNo. Ова метода се мора користити уколико коло садржи зависне изворе, али може да се користи у свим случајевима чак и када нема зависних извора.

Пример еквивалентног Нортоновог електричног кола

[уреди | уреди извор]
Корак 0: Оригинално електрично коло
Корак 1: Израчунавање еквивалентне излазне струје
Корак 2: Израчунавање еквивалентне отпорности
Корак 3: Еквивалентно електрично коло

У примеру, укупна струја Itotal је дата са:

Струја кроз оптерећење је онда једнака (коришћењем струјног разделника):

Еквивалентна отпорност једнака је:

Добија се да се еквивалентно електрично коло састоји из извора струје који даје 3,75мА у паралели са отпорником од 2 kΩ.

Конверзија у еквивалентно Тевененово електрично коло

[уреди | уреди извор]

Еквивалентно Нортоново електрично коло је у односу са еквивалентним Тевененовим електричним колом на следећи начин:

Референце

[уреди | уреди извор]
 1. ^ Mayer
 2. ^ Norton
 3. ^ Johnson (2003b)
 4. ^ Brittain
 5. ^ Dorf

Литература

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]