ОШ „Милан Муњас” Уб

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Нестор Жучни”
Типосмогодишња
Основана1820. године
ЛокацијаВука Караџића 25
Уб
ДржаваСрбија
Веб-сајтЗванични веб-сајт

ОШ „Милан Муњас” једина је основних школа у Убу и једна од најстаријих школа у Колубарском управном округу. Основана је 1820. године. Налази се у улици Вука Караџића 25.

Историјат[уреди | уреди извор]

Основна школа „Милан Муњас” је основана 1820. године, а најранији спомен убске школе дао је Јоаким Вујић у запису о Убу, 21. октобра 1826. објављеном у делу Путешествије по Сербији.[1] У њему је истакао да у близини убске цркве „прилично снабдевена јест и школа са петнаест ученика и једним учитељем”. Први учитељ у школи је био Георгије Јовановић.[1] Током 2014. године су бројали 1358 ученика распоређених у шездесет и четири одељења, од којих је четрдесет у млађим и двадесет и четири одељења у старијим разредима.[1] На реализацији планираних задатака током те школске године су били ангажовани 133 запослена, од чега је деведесет и један наставник. У том тренутку, по броју ученика, Основна школа „Милан Муњас” је била највећа у Колубарском управном округу.[1] У оквиру ње постоји четрнаест издвојених одељења у местима општине Уб као што су Совљак, Црвена Јабука, Јошева, Лончаник, Стубленица, Паљуви, Мургаш, Руклада, Врховине, Гвозденовић, Тврдојевац, Звиздар, Новаци и Трлић.[1] У склопу ваннаставних активности организован је рад секција: драмска, рецитаторска, новинарска, хорска и оркестарска. Настава у матичној школи се одвија у две смене.[2] Носи име по Милану Муњасу, Убљану, учеснику Народноослободилачке борбе и народном хероју Југославије.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д uby.rs. „Osnovna škola „Milan Munjas“ Ub”. osmilanmunjas.edu.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-03-02. 
  2. ^ „Osnovna škola "Milan Munjas" - Ub”. osnovneskole.edukacija.rs. Приступљено 2024-03-02. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]