Оз (ТВ серија)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Оз (тв серија))

Оз
Главни ликови серије
Препознатљиво и каоOz
Форматдрама
ТворацТом Фонтана
УлогеХаролд Перино Ј.
Ли Тергесен
Ј. К. Симонс
Имон Вокер
Дин Винтерс
Кирк Ејсивидо
Кристофер Мелони
Ејдвал Акиноје-Агбаје
Ерни Хадсон
Тери Кини
Рита Морено
Б. Д. Вонг
Лаурен Велез
Кристин Роде
Држава порекла САД
Број епизода56
Дужина трајањаоко 60 мин.
Емитовање
Премијерно наХБО
Прво приказивање12. јул 199723. феб. 2003.

Оз (енгл. Oz) је драмска телевизијска серија у продукцији америчког ХБО-а. Има шест сезона које су се премијерно емитовале у периоду од 1997. до 2003. године. Главни творац серије је Том Фонтана, а продуцент је Бери Левинсон.

Радња[уреди | уреди извор]

Оз је скраћени назив Казнене колоније 4. нивоа, у којој су смештени посебно опасни криминалци, која се налази у улици Озвалд. Затвор укључује експериментални блок, који се међу одборима и затвореницима назива „Смарагдни град“ (СГ). Тим МекМанус је директни надзорник ове јединице.

Радња филма почиње пребацивањем у Смарагдни град друге групе затвореника, укључујући Тобијаса (Тобија) Бичера, интелектуалца и интелектуалца. Његовим уласком у Смарагдни град, гледаоци ће изнутра сазнати какав је експериментални блок. Све ћелије у блоку су распоређене у круг тако да свако може свакога да види, а ако се узме у обзир да су уместо уобичајених барских решетки ћелије ограђене стаклом, постаје још лакше. Затвореници у блоку имају мало више привилегија од осталих, али морају стриктно да поштују правила: Смарагдни град морају одржавати у савршеној чистоћи, наравно, сами станари; обавезно похађајте рехабилитациону групу за зависнике од дрога; обавезно похађајте часове, теретану и, у идеалном случају, не користите дрогу или насиље. Ако су прва правила лоша или добра, али испоштована, последња два остају сан затворских вођа.

Сви затвореници су међусобно подељени у групе: црнци, муслимани, хришћани, аријевци, сицилијанци, Ирци, хиспаноамериканци, хомосексуалци, бајкери итд., има и оних који нису укључени ни у једну од група и живе сами, или из с времена на време суседни једној или другој касти. Цела интрига филма заснива се на односу група које воде ратове за територију продаје дроге и моћи у блоку, као и на међуљудским односима између појединачних ликова: и затвореника и затворских радника.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]