Окча

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Окја)
Окча
Жанракција, авантура
ТворацБонг Џун-Хо
РежијаБонг Џун-Хо
СценариоБонг Џун-Хо, Џон Ронсон
Главне улогеТилда Свинтон
Продуцентска
кућа
Plan B Entertainment
Година2017.
Трајање120 минута
ЗемљаЈужна Кореја, САД
Језикенглески језик
Буџет50 милиона корејских вона
Зарада2 милиона америчких долара
Веб-сајтwww.netflix.com/title/80091936
IMDb веза

Окча (кор. 옥자) је јужнокорејски филм из 2017. године у режији Бонг Џун Хоа. Филм говори о младој девојци која је створила генетски модификовану "супер свињу" (Окча) и, након што је одведена у Сједињене Државе, одлази у мисију да је спасе од малтретирања од стране месне индустрије.

Међународна копродукција Јужне Кореје и Сједињених Држава, глуми ансамбл на челу са јужнокорејском дечјом глумицом Ан Сео Хјун, јужнокорејским глумцима Бјун Хи Бонг, Јун Џемун и Чој Ву Шик, и холивудски глумци Тилда Свинтон, Пол Дејно, Стивен Јaн, Лили Колинс, Ширли Хендерсон, Данијел Хеншал, Девон Бостик, Ђанкарло Еспозито и Џејк Џиленхол.

Филм се такмичио за Златну палму у главној такмичарској секцији на Филмском фестивалу у Кану 2017. године.[1] Објављен је на Нетфликсу 28. јуна 2017. Филм је добио позитивне критике критичара.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Године 2007. "еколошкиња" Луси Мирандо постаје извршни директор корпорације Мирандо, наследивши своју сестру близнакињу. Најављујући да узгајају посебну врсту "супер свиње", 26 примерака шаље фармерима широм света, а десет година касније, један ће бити овенчан као победник као најбоља свиња.

Године 2017, млада девојка по имену Миза живи у Јужној Кореји са својим дедом и њиховом супер свињом, Окчом. Миза и Окча имају су веома блиске; проводе много времена заједно, а у једном тренутку Окча спасава Мизу да не падне са литице. Посећује их портпарол Миранда и зоолог др Џони Вилкокс, који Окчу проглашава најбољом супер свињом и најављује да ће је одвести у Њујорк. Њен деда даје Мизи златну свињу, објашњавајући да је уштедео да замени Окчу када је одведена. Скрхана, Миза одлази у Сеул да пронађе Окчу, где види како је утоварују у камион. Миза јури за камионом, али га пресреће Фронт за ослобађање животиња (АЛФ).

У насталом хаосу, Миза и Окча беже, али их на крају спасава АЛФ, предвођен Џејем. Он тражи од другог члана АЛФ-а, К, да преведе и каже Мизи да планирају да ставе уређај за снимање у Окчино уво и да је пусте да је поново ухвати корпорација Мирандо како би документовала како малтретирају животиње. Миза их тражи да је врате у планине, али К намерно погрешно преводи и каже им да Миза пристаје. Они одлазе, а Окча је поново ухваћена.

Да би минимизирала ПР штету компанији, Луси плаћа да Миза дође у Њујорк како би се поново спојила са својом свињом. Окчу одводе у лабораторију где је насилно одгајају са још једном супер свињом и узимају јој месо ради теста укуса. Након што АЛФ види снимак, К открива да је лагао остатак групе о Мизиној подршци плану. Џеј побеђује К-ја, и избацује га из АЛФ-а.

У Њујорку, Миза мора да се повинује Мирандо корпорацији. Џеј се увлачи у њену собу и говори јој да планирају да спасу Окчу док је на сцени. Током параде, изубијана и привремено заслепљена Окча напада Мизу. Џеј покушава да повреди Окчу да би заштитио девојчицу, али Миза му то не дозвољава и смирује Окчу. Окчино малтретирање јавности показује АЛФ, који се брзо окреће против Миранда. Луси предаје компанију својој сестри близнакињи Ненси, која контактира приватну фирму за обезбеђење да уклони чланове АЛФ-а. Окча је поново ухваћена, а чланови АЛФ-а су ухапшени, осим Мизе и Џеја које је спасила К. Ненси, Лусина сестра близнакиња, поново преузима позицију генералног директора и почиње да ради са пуним радним временом у њиховој кланици.

К, Миза и Џеј путују у фабрику за прераду у потрази за Окчом и проналазе је у фабрици за прераду, како је терају да се попне на рампу у кланицу. Миза показује запосленом у Миранду своју фотографију са бебом Окчом, наводећи га да престане. Ненси стиже и Миза нуди златну свињу у замену за Окчин живот. Ненси се слаже, а Џеј и К су ухапшени. Док Миза и Окча одлазе, пар супер свиња гура своје новорођенче до Окче да га сакрију и однесу.

Вративши се на село, Миза наставља свој живот са својим дедом, Окчом и новим прасетом.

У сцени после кредита, Џеј излази из затвора, укрцавајући се у аутобус са К и осталим члановима организације. Са својим најновијим чланом Ким Ву-шик, бившим возачем Мирандо корпорације, планирају да поремете главни састанак акционара Мирандо.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Winfrey, Graham; Winfrey, Graham (2017-04-13). „2017 Cannes Film Festival Announces Lineup: Todd Haynes, Sofia Coppola, ‘Twin Peaks’ and More”. IndieWire (на језику: енглески). Приступљено 2021-11-24.