Zlatna palma

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Zlatna palma logo.gif

Zlatna palma (franc. Palme d'Or) je ime najprestižnije nagrade koja se dodeljuje jednom godišnje na filmskom festivalu u Kanu u Francuskoj.

Pravila[уреди | уреди извор]

Zlatna palma uručena pobedniku Filmskog festivala u Kanu 1979. godine, filmu Apokalipsa danas

Svake godine se u maju održava festival na kome se u bioskopu prikazuje 20-ak nominovanih filmova. Nakon toga žiri, sastavljen svake godine od različitih filmskih ličnosti, odlučuje o dodeli nagrada za najbolje glumice, glumce, režisere, scenarija, velike nagrade žirija te glavne nagrade, Zlatne palme.

Po dva puta su Zlatnu palmu osvojili za sada samo Alf Sjoberg (Alf Sjöberg), Frensis Ford Kopola (Francis Ford Coppola), Šohei Imamura (今村 昌平, Imamura Shōhei), Emir Kusturica, Bille August te braća Luk i Žan Pjer Darden (Luc i Jean-Pierre Dardenne). Džejn Kempion (Jane Campion) je za sada jedina žena koja je ikada osvojila Zlatnu palmu.

Istorija[уреди | уреди извор]

Prvi festival održan je 1939. godine kao protivteža venecijanskom filmskom festivalu koji je bio previše naklonjen Benitu Musoliniju, a drugi tek sedam godina kasnije, 1946. Nagradu je veće organizatora festivala uvelo 1955. godine, preimenovanjem dotadašnje nagrade Grand Prix du Festival international du film (Grand Prix kanskog festivala danas se dodeljuje kao zasebna nagrada, manjeg značaja od Zlatne palme).

Danas se Zlatna palma smatra jednom od najcenjenijih filmskih nagrada filmske industrije.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]