Операција Таненбаум (Швајцарска)

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте чланак Операција Таненбаум (вишезначна одредница).

Операција Таненбаум (нем. Operation Tannenbaum) је био немачки кодни назив за планирану али никад спроведену заједничку немачко-француску инвазију на Швајцарску током Другог светског рата.

Операција[уреди | уреди извор]

Под појмом Операција Таненбаум се подразумева низ планираних напада за изненадно заједничко заузимање Швајцарске од стране Немачке и Француске, које је Ото Вилхелм фон Менгес (нем. Otto Wilhelm von Menges) добио на задатак након немачко-француског примирја у Компјењу на дан 24. јуна 1940. године.

Планирано је да при спровођењу напада италијанске трупе истовременим нападом са југа дају подршку. Са њима би око 31. јула 1940. године била утврђена приближна линија која би делила Швајцарску. Та линија би ишла од Сен Мориса преко вододелнице Аре-Рона онда ка Тедију и Ретикону, да би се завршила на Мутлеру.

Фон Менгес је до 12. августа 1940. године завршио трећу ажурирану верзију плана операције за генералштаб немачке војске. Фон Менгес је претпоставио да је швајцарску војску могуће победити тако да би повлачење у високе планине и организовани отпор (редуит) били немогући. При томе би Берн, Золотурн и Цирих (Оерликон) били брзо заузети и при заузимању неоштећени. Томе је придодао и:


Операција Таненбаум никада није спроведена, јер је немачка војска била сконцентрисана на планирање и припрему могуће инвазије на Уједињено Краљевство и тиме није било на располагању довољно средстава да би се спровело заузимање Швајцарске. На дан 4. октобра 1940. године Вилхелм Ритер (нем. Wilhelm Ritter) одредио је 18. и 21. немачку дивизију за Операцију Таненбаум.

Литература[уреди | уреди извор]

  • „Blautanne“, Beilage zur ASMZ 2/2003 bzw. Schweizer Soldat 2/2003
  • „Rottanne“, Beilage zur ASMZ 5/2004
  • Alberto Rovighi, Un secolo di relazioni militari tra Italia e Svizzera 1851-1961, Roma: Ufficio Storico Stato Maggiore dell'Esercito, 1987
  • Klaus Urner. Die Schweiz muss noch geschluckt werden, Zürich, Verlag Neue Zürcher Zeitung. 1990. ISBN 978-3-85823-303-5.
  • Leo Schelbert. Switzerland under siege, Rockport, Maine:Picton. 2000. ISBN 978-0-89725-414-4.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]